RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Не вкладається в голові: в ПЦУ прокоментували скандал із Філаретом

Почесний патріарх Філарет, який так довго боровся за автокефалію в Україні, через свої дії повертається назад в ізоляцію.

Про це розповів митрополит Вінницький і Барський Симеон, передає "Главком".

"У нас не було обговорення, як нам діяти далі. Воно відбудеться 24 червня під час чергового засідання Синоду Православної церкви України. Звичайно, якщо воно відбудеться, то пройде уже без почесного патріарха Філарета.

Сьогодні відбулася подія (Собор УПЦ КП), яка іде у протиріччя зі статутом Православної церкви України. Мова про те, що робить митрополит Філарет. Все це не вкладається у голові. Він ставить себе за рамки, за межі Православної церкви України. Я про це сказав йому на останньому засіданні Синоду, коли він заявляв, що не згідний з нашими думками. Як так може бути? Я йому кажу, що ось це ваші діти сидять. Я, владика Макарій і владика Герман - колишні члени УПЦ МП і УАПЦ. Всі інші члени Синоду є колишніми членами Священного Синоду церкви Київського патріархату", - заявив митрополит.

За його словами, Філарет ризикує відправитися в ізоляцію і не мати жодного відношення до ПЦУ.

"Як так може бути, що всі голосують "за" (рішення Синоду), а ви голосуєте проти? Якщо ні, тоді ви залишаєтеся зі своїм Київським патріархатом і ніякого відношення до ПЦУ не матимете. Ви знову ідете в ізоляцію, а ми існуємо як помісна Автокефальна православна церква, яку визнав Вселенський патріархат, згодом визнає весь православний світ… Я прийшов, щоби вас вивести з ізоляції, а ви хочете мене і в тому числі тих, хто пішов за нами вести назад в ізоляцію? З цим не погоджуються навіть ваші діти", - зазначив Симеон.

Митрополит висловив своє розчарування діями почесного патріарха Філарета, який першим заявляв на весь світ, що Україні потрібна автокефалія.

"Мені прикро, що людина, яка на весь світ заявляла, що Україні треба автокефальна церква, насправді показала, що це не була її ідея. Я про це на Синоді сказав. Сказав: ваша ідея полягала в тому, щоби стати (патріархом) Всієї Русі. Там не вийшло тому, що обрали патріархом Алексія (колишній предстоятель РПЦ). Потім ви стали Всієї України, але не канонічної структури. Сьогодні ви знову захотіли Всієї, але уже канонічної. Якщо там були якісь домовленості (між почесним патріархом Філаретом і митрополитом Епіфанієм про те, хто і як керуватиме церквою – ред.) мене це не цікавить.

Я знаю, що сьогодні є помісна Православна церква, до якої я також належу. У нас є канонічно обраний її предстоятель, якому Вселенський патріарх вручив томос для всієї нашої церковної православної повноти. Філарет себе сьогодні виводить за межі канонічного православ’я", - підсумував митрополит Симеон.

Про те, як патріарх Філарет під час собору оголосив про розбудову нової версії УПЦ Київського патріархату читайте в матеріалі "Апострофа": Цей томос нас не влаштовує: як Філарет перезавантажив УПЦ КП.