RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​У Сонячній системі виявлено ідеальне місце для зародження життя

Під поверхнею крижаного супутника Сатурна Енцелада ховається великий океан, вік якого, ймовірно, становить приблизно один мільярд років, що ідеально підходить для розвитку в океані життя.

Про це повідомила група дослідників на чолі з Марком Невьо (Marc Neveu) з Центру космічних польотів Годдарда NASA.

Невьо і його колеги використовували комп'ютерне моделювання для розрахунку віку Енцелада на основі даних, зібраних за допомогою космічного апарату NASA Cassini ("Кассіні"), який перебував на орбіті навколо Сатурна протягом 13 років.

Одним з найбільших відкриттів, зроблених за допомогою апарата Cassini, стало виявлення на Енцеладі океану, в якому є гідротермальні джерела.

"Для нас стало великим сюрпризом те, що на Енцеладі сьогодні існує океан, - сказав Невьо. - Цей супутник має крихітні розміри, тому в загальному випадку ви очікуєте, що він буде являти собою неживий шматок льоду і каменю".

Вік океану, виявленого на Енцеладі, має велике значення для можливості існування в ньому життя. Складні біологічні молекули утворюються з простіших компонентів в результаті протікання хімічних реакцій, а на здійснення будь-якого хімічного перетворення потрібна певна кількість часу. Якщо океан Енцелада є занадто молодим, то реакцій, що ведуть до зародження життя, могло просто не вистачити часу для протікання. Якщо океан супутника Сатурна, навпаки, має занадто великий вік, то все реакції на ньому могли досягти стану рівноваги, і існування життя в цьому випадку теж стало б неможливим, пояснили автори.

Дослідження було представлено Неві на Науковій конференції з астробіології 24 червня 2019 року.

Як повідомляв "Апостроф", NASA планує відправити до супутника Сатурна, Титану, безпілотний вертоліт для дослідження хімічних процесів, подібних до тих, що сприяли зародженню життя на Землі.