RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

При Путіні діє центр по зачистці військових слідів на Донбасі і Сирії

У РФ існує секретний центр "ГоловНДОЦ" (організація, підвідомча управлінню справами президента Росії), яка відповідає за зачистку слідів військових слідів на Донбасі і в Сирії.

Про це повідомляє "Медуза".

"Дуже багато завдань вирішувалося не за гроші для всіляких силовиків - ФСТ, ФСБ, МВС, міністерства оборони. Основний клієнт в сенсі держкоштів і серйозності завдань - Міноборони. Доводилося отримувати третю форму допуску. І розвідники військові у нас жили", - розповів колишній розробник ГоловНДОЦ (його слова підтверджують два інших звільнених з центру).

За словами очевидця, в перелік обов'язків секретної організації входить відстеження помилок найманців і усування їх.

"Ось заявили ми, що в Сирії або Донбасі немає російських військових - а вони ж є. І доводиться наввипередки з Bellingcat шукати по геолокації всі пости, де який-небудь російський військовий, дурень, з рушницею в окопі сфотографувався", - розповідає колишній аналітик центру.

"Дуже серйозна боротьба йшла за відстрочку того моменту, коли Штати дізнаються про існування ГоловНДОЦ. Тому що всі розуміли, що за цим послідує: детальне вивчення усіх (співробітників підприємства) через соцмережі", - продовжує співрозмовник.

На супутникових знімках території України нейромережі ГоловНДОЦ навчилися знаходити танки (приклади розпізнавання важких озброєнь наведені на сайті ГоловНДОЦ).

"А одного разу Міноборони попросило розрахувати, як аварія на якійсь одній українській електростанції позначиться на всій електромережі країни. Тобто якщо ми "відключаємо" в одному місці, чи не станеться [від перерозподілу потужностей] ланцюгове відключення цілого ряду електростанцій?", - згадує колишній співробітник центру.

Результати вирішення цього завдання збереглися в закритій презентації ГоловНДОЦ під назвою "Досвід вирішення аналітичних задач, заснованих на великих масивах даних".

Один зі слайдів присвячений "моделюванню та прогнозуванню наслідків порушення функціонування об'єктів інфраструктури"; розрахунки зроблені на прикладі України.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі впізнали ще одного бойовика з Росії, який брав участь у війні на Донбасі.