RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Рослина-вбивця: спливли моторошні деталі загибелі школяра під Черніговом

Дев'ятирічний хлопчик, який загинув в Чернігівській області через отруєння невідомою речовиною, під час прогулянки спробував з друзями отруйні коренеплоди цикути.

Про це повідомляється в сюжеті ТСН.

Всі діти були госпіталізовані, проте наймолодшого з них, Михайла, врятувати не вдалося.

Михайло з друзями пішли до річки, щоб покататися на льоду. Там вони знайшли корінь, схожий на моркву, вимили його і з'їли з цікавості. Однак вже через деякий час у них почали проявлятися симптоми отруєння: запаморочення, нудота і судоми.

Мати одного з хлопчиків згадує, коли вони прийшли додому, її синові стало погано, він почав рвати. Слідом за ним, стан здоров'я інших також погіршився. Тоді жінка і викликала "швидку".

"Хлопець, який загинув, він посинів. Ми схопили його, щоб надати першу допомогу, на свіже повітря винесли і відкачали. Він сидів тихенько, а потім я заходжу в будинок і з моїм сином теж саме відбувається. Брат кричить, що з третім хлопчиком те ж саме", - розповідає Наталя Верхуша, мама Миколи.

"Проведено розтин тіла і встановлено, що причиною смерті є отруєння речовиною. Зразки цієї рослини відібрані і вони будуть спрямовані на проведення судово-ботанічної експертизи", - зазначає Тетяна Похилько, прес-секретар прокуратури Чернігівської області.

Стан двох інших хлопчаків Миколи і Андрія нормалізували. Лікарі запевняють, що отруєння не матиме наслідків.

Цикута - одна з найбільш отруйних рослин в Україні. Не зростає тільки в Криму і Карпатах, тому що любить болота. Рослина з сімейства зонтичних, як морква з петрушкою, але стебло у неї порожнє. Висока, легко витягується з грунту, і отруйна навіть при дотику.

"Найбільше отрути знаходиться в кореневищі. В цикуті міститься цитотоксин, який дуже небезпечний, він діє на центральну нервову систему і викликає параліч", - пояснює Микола Федорончук, науковий співробітник інституту ботаніки імені М. Холодного.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в їдальні криворізької школи №118, де у вересні отруїлися 18 дітей, учням продали підгорілу випічку.