RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Новий виток війни: в Сирії сталися смертельні бої за участю військ Путіна і Ердогана

У Сирії до боїв між військами влади президента Башара Асада і його противниками з лав сирійських повстанців в провінції Ідліб приєдналися на протилежних сторонах війська Росії і Туреччини.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

У Туреччині заявили, що внаслідок військових дій вони втратили двох бійців і ще п'ятеро були поранені в результаті повітряного удару. Вони намагалися відбити території, які сили Асада захопили останнім часом в цій провінції на північному заході Сирії за підтримки Росії.

У той же час в Москві заявили, що бомбардувальники Військово-повітряних сил Росії Су-24 здійснили удари по "бандформуваннями", як в Москві і Дамаску називають протиасадівських повстанців, і знищили деяку їх бронетехніку.

Анкара, зі свого боку, підкреслила, що причиною жертв серед турецьких сил став наліт сирійського літака. У відповідь каже Туреччина, вона здійснила артилерійський удар по силам Асада і знищила 50 військових і деякі озброєння. У Москві заявляють, що в результаті турецького обстрілу поранено тільки четверо сирійських військових.

Сирійське бюро спостережень з прав людини, що діє в Лондоні, але має інформаторів на місцях, зі свого боку, заявило, що в результаті нинішніх боїв загинули в цілому не менше 27 осіб: двоє турецьких військових, 14 повстанців і принаймні 11 бійців сил Асада. За даними бюро, повстанці змогли відбити село Нейраб, але ввечері були змушені знову відступити.

При цьому міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що переговори з Росією про врегулювання ситуації в Ідлібі будуть продовжені.

19 лютого президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган пригрозив, що в разі загибелі ще хоч одного турецького військового в Сирії він почне там повномасштабну військову операцію проти сил Асада.

Але при цьому Туреччина заявляє, що не має наміру йти на пряму конфронтацію з військами Росії в Сирії.

За даними видання Bloomberg, Туреччина запросила у США два зенітних ракетних комплекси Patriot. Вона заявила, що хоче розгорнути їх на південному кордоні, щоб мати можливість наносити удари в разі будь-яких атак в майбутньому з боку сирійських військ за підтримки російської авіації.

У публікації йдеться, що Туреччина "могла б застосовувати винищувачі-бомбардувальники F-16 для нанесення ударів по силам президента Сирії Башара Асада в Ідлібі", якщо комплекси Patriot будуть розгорнуті в прикордонному районі.

Видання додає, що нібито Анкара розраховує, що застосовувати зазначені комплекси Patriot будуть американські військові. Запит турецької сторони було передано минулого тижня спецпредставникові США по Сирії Джеймсу Джеффрі. Вашингтон поки не дав відповіді. У матеріалі наголошується, що Туреччина "має намір дати відсіч" сирійським силам в провінції Ідліб до кінця поточного місяця, "навіть якщо ціною цього буде напруженість у відносинах з Росією в сферах туризму і торгівлі".

Як повідомляв "Апостроф", 17 лютого смертник ісламістського альянсу "Хайят Тахрір аш-Шам" (ХТШ) підірвав вантажівку з вибухівкою в штабі російсько-сирійської угруповання на заході провінції Алеппо в Сирії.