RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Коронавірус в Радомишлі і Чернівцях: всі подробиці про нові випадки зараження

В Україні 12 березня зафіксували два нових випадки зараження коронавірусом - в Радомишлі Житомирської області та Чернівцях. Всіх, хто контактували із зараженими, відправили на обсервацію.

"Апостроф" зібрав все, що відомо на тепер.

Радомишль

Як розповів під час термінового брифінгу в Житомирській облдержадміністрації голова ОДА Віталій Бунечко, інфікована жінка 1949 року народження повернулася з Польщі, після чого гостювала у родичів у Львові.

Госпіталізована знаходиться в стані середньої тяжкості.

"На Житомирщині зафіксовано випадок коронавірусу COVID-19. Випадок зафіксовано в Радомишлі. Це жінка 1949 року народження, яка прибула в Україну 1 березня з Республіки Польща. Знаходилась в Радомишлі, їй стало зле, сьогодні (12 березня) вона була госпіталізована з ознаками коронавірусу, і тести, на жаль, це підтвердили. Стан хворої – середньої важкості, це медичний термін. Всі особи, які з нею контактували, наразі встановлюються. Найближче оточення, яке з нею знаходилось в постійному контакті, а це 6 чоловік, які знаходяться в приватному будинку в Радомишлі, усвідомлюють всю ситуацію. Вони знаходяться вдома на обсервації і постійно вивчають, якщо можна так коректно сказати, свій стан. Були в людей гості, було встановлено четверо осіб: двоє з них жителі Радомишля, які також знаходяться на обсервації, і ще двоє – жителі міста Києва, які також повідомлені й також будуть знаходитись на обсервації", - сказав Бунечко.

Після повідомлення про випадок коронавірусу в Радомишль одразу виїхали епідеміологи Житомирського обласного лабораторного центру. Наразі встановлюється кількість осіб, з якими контактувала жінка. Найбільше занепокоєння лікарів викликає те, що 8 березня вона відвідала церкву.

"Як тільки була доповідь про наявність такої хворої – до Радомишля були направлені спеціалісти, епідеміологи та дезінфектори, для вивчення даної ситуації. Було встановлено 26 контактів, ці люди від сьогодні вже на обсервації. Було проведено первинну дезобробку житла, де проживала хвора, санітарного транспорту, яким вона користувалась, приймальне, інфекційне відділення, де її сьогодні приймали в лікарню і де вона сьогодні знаходиться. 8 березня вона відвідувала церкву і ви, напевно, всі знаєте, як люди похилого віку приходять до церкви: йдуть до образа прикладаються й згодом до нього підходять майже всі присутні. Це нас хвилює, тому проінформовані певні служби, щоб провести роботу зі священиками, щоб завтра, можливо, навіть і знайти людей, які там знаходились в тій церкві. Це те, що нас справді сьогодні хвилює", - сказав директор лабораторного центру Зіновій Парамонов.

Усю необхідну медичну допомогу пацієнтка отримуватиме в лікарні Радомишля.

"Необхідності в переведенні (до Житомира) на сьогодні немає, але я хочу сказати, що у нас всі заклади вторинної спеціалізованої допомоги сьогодні повинні бути готові до надання допомоги. І щоб у нас була максимальна епідбезпека, ми будемо максимально уникати перевезень, транспортувань пацієнта. Краще спеціалісти, захищені засобами індивідуального захисту, приїдуть до пацієнта і вся допомога буде надана на місці", - зазначив начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик.

Відзначається, що в районному центрі вводять надзвичайний стан. Влада запевняє, що місто отримало необхідну кількість тестів на визначення вірусу, приводів для паніки немає.

Чернівці

У Чернівецькій області підтвердили зараження у чоловіка, дружина якого недавно повернулася з Італії.

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак сказала журналістам, що у самої жінки немає ніяких ознак хвороби.

"У світі є певні випадки так званого носіння вірусу безсимптомно. Можливо Україна зіткнулася саме з таким випадком. Це будуть досліджувати додатково епідеміологи. Дружина хворого чоловіка на самоізоляції, вона під санітарним наглядом лікарів", - сказала вона.

Дружина була єдиною людиною, з яким інфікований пацієнт тісно контактував.

Хворий чоловік - 1955 року народження. В нього є температура до 38 градусів, ознаки кашлю, рентген пневмонії не показав.

Як повідомляв "Апостроф",, в Україні розгорівся скандал через прибуття в київський аеропорт увечері 12 березня літака з пассажірами з Італії. Пізніше МОЗ провело експрес-тести у трьох осіб і заявило, що у них коронавірус не виявлено.