RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Рада прийняла закон про порушення правил карантину: як і кого будуть карати

17 березня Верховна Рада прийняла проект закону, яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19.

Законопроект №3219 з техніко-юридичними правками підтримали 344 народних депутата.

Так, за порушення правил карантину вводяться штрафи. В певних випадках порушникам загрожує навіть позбавлення волі. Крім того, в документі йдеться про відпустки, декларування доходів і ввезенні медичних виробів і медичного обладнання.

У законопроекті йдеться, що українцям за порушення правил карантину загрожує штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів, на посадових осіб - у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Порушення правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, караються штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років", - йдеться в пояснювальній записці.

Якщо ж дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, то порушнику загрожує від п'яти до восьми років.

"Тимчасово, для здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) звільняються від обкладення податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів і/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій і пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом міністрів", - йдеться в записці.

Нагадаємо, що в Києві коронавірусом захворіло двоє людей: один з них - студент, який контактував із зараженою пенсіонеркою, а інша - туристка.