RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Штурм Будинку профспілок і затримання в Дніпрі: фото, відео і всі деталі про затриманого генерала СБУ

У вівторок, 14 квітня, СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, який багато років працював на ФСБ Росії і "зливав" інформацію про проведення таємних операцій в зоні ООС, дані про співробітників спецпідрозділу СБУ "Альфа" і готував під керівництвом російських кураторів кілька терактів, в тому числі планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

"Апостроф" публікує всю відому інформацію про затриманого з "верхівки" СБУ.

Генерал-майор, якого на даний момент підозрюють в державній зраді і підготовці терактів, командував однією з штурмових груп, яка захопила Будинок профспілок, а також керував операцією, в результаті якої було затримано колишнього заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, лідера партії "Укроп", бізнес-партнера Ігора Коломойського Геннадія Корбана в 2015 році.

"Звернув увагу, що на затримання і обшуки в Дніпропетровськ (під час затримання Корбана, - "Апостроф") 31 жовтня (2015 року - "Апостроф") виїжджали бронеавтомобілі "Кугуар" з кулеметами, які не часто зустрінеш на фронті, і мікроавтобуси "Альфи" з донецькими номерами. Виявляється, операцію було здійснено 8-м управлінням Центру спеціальних операцій по боротьбі з тероризмом СБУ "Альфа" під командуванням заступника начальника ЦГЗ Валерія Шайтанова", - розповідав тоді журналіст Юрій Бутусов.

Відомо також, що в квітні 2014-го року один з офіцерів "Альфи" повідомив, що командир "Альфи" Човганюк і його заступник полковник Валерій Шайтанов саботували накази командування і не дозволяли відкривати вогонь по терористах, що оточили аеродром. Цікаво, що всіх командирів "Альфи" призначав при Януковичі одна людина - керівник охорони Януковича Костянтин Кобзар.

Крім того, в квітні 2014 року Шайтанов вів перемовини з командиром батальйону терористів "Схід" Олександром Ходаковським, а в День незалежності 23 серпня 2015 року його було удостоєно президентом України звання "генерал-майор".

Відзначимо, що СБУ зібрала достатньо доказів, які свідчать про те, що Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Росії. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

Як свідчать матеріали справи, Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді знаходився на агентурному зв'язку під псевдонімом "Бобир" у полковника ФСБ Ігора Єгорова.

Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації і проведенні розвідувальних і диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

За даними прес-центру СБУ, Ігор Єгоров до 2014 року не один раз приїжджав в Україну для участі в заходах міжвідомчої взаємодії та тоді завербував Шайтанова.

Також стало відомо, що за час роботи на ФСБ Шайтанов зустрічався зі своїм куратором кілька разів за межами України, а саме у Франції, Німеччині, Хорватії.

Слідство також має незаперечні докази, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України.

Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1
Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1
Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1
Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1
Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1
Диалог Шайтанова и Егорова
1 / 1

За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тисяч доларів США і паспорт громадянина РФ. В якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Підготовку до цих злочинів чітко зафіксовано в матеріалах справи.

Крім того, Валерій Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про:

  • обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників;
  • міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;
  • співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО "А", українські розвідувальні органи;
  • займався підбором, вивченням і залученням офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Окремо слід відзначити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших і вищих офіцерів Служби. В ході досудового розслідування буде визначено їх причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом.

Відзначається, що за завданням російських спецслужб, зокрема, Шайтанов планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва і кілька терактів.

Додамо, що на кадрах, які випадково зняли камери відеоспостереження під час затримання Шайтанова, видно, як після першої спроби затримання його авто з відкритими передніми дверима на швидкості рухається по вулиці Інститутській, розбиваючи обмежувальні бетонні вазони. Після того, як автомобіль зупиняється від удару об стовп, до нього підбігають оперативники і затримують Шайтанова. Пізніше відео видалили з YouTube.

Зараз тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцем проживання і тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, підозрюваних у приналежності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їх протиправної діяльності.

На даний момент вирішується питання про оголошення Валерію Шайтанову про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст.111 ( "Державна зрада") і ст. 258 ( "Терористичний акт") Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу.