RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Бачили, як помирали люди: інженер ЧАЕС розповів про радіаційне "пекло" після вибуху

Старший інженер-механік реакторного цеху №1 на Чорнобильській АЕС Олексій Ананенко, що став відомим на весь світ після виходу на екрани серіалу HBO "Чорнобиль", розповів про радіаційне "пекло" після вибуху.

Про це він заявив в інтерв'ю "Обозревателю".

За його словами, ранок після аварії було звичайним, він вийшов з будинку раніше, щоб встигнути перекусити перед роботою. Дивувало лише те, що асфальт почали поливати піною.

"Я тоді подумав, що сталося щось серйозне. Поїв, сів у робочий автобус і поїхав на станцію. Коли ми до неї під'їжджали, я дивлюся, а реактор валяється... Я відразу повернувся спиною, тому що зрозумів, що зараз йде найсильніша радіактивна доза", - сказав Ананенко.

Він уточнив, що на той час мало хто розумів, що сталося насправді. Інженерам ЧАЕС розповіли, що постраждалих від радіації будуть класти в окремі бокси, тому що опромінення вбило їх імунітет.

"Ми тільки бачили, як люди вмирали, їх відразу забирали в машини і відправляли в Москву в лікарню. Там у лікарів уже був досвід лікування променевої хвороби, тому що туди ж привозили і тих, хто займався випробуваннями ядерної бомби", - підсумував Ананенко.

Нагадаємо, що в мережі з'явилася моторошні фото і відверта історія рятувальника про важку роботу в Чорнобильській зоні відчуження, де спалахнули пожежі.