RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Скандал з $6 млн для САП і НАБУ: заяви Ситника, Холодницька і компанії Burisma

Директор НАБУ Артем Ситник і керівник САП Назар Холодницький на брифінгу 13 червня розкрили деталі справи про спробу підкупу їх і дачі хабара в розмірі 6 мільйонів доларів.

Мільйон посереднику

За словами Ситника, надійшла інформація, що хочуть за хабар закрити провадження екс-міністру охорони навколишнього середовища часів Віктора Януковича Миколи Злочевського. 5 мільйонів доларів пропонувалося тому, хто закрив би справу і 1 мільйон - посереднику. В результаті було затримано 3 людини.

Ситник зазначив, що справа розслідувалася в генеральній прокуратурі, потім її було передано в НАБУ. Злочевського підозрювали в в рамках справи олігарха Сергія Курченка. Але слідство було призупинено, Злочевський був оголошений в розшук.

Ситник підкреслив, що хабар пропонувався за закриття епізоду по стабкредиту, який видавався Нацбанком банківській установі ВАТ Реал Банк, пов'язаній з Курченко.

Учасники корупційної схеми хотіли зробити Злочевському "подарунок", підкупивши антикорупціонерів, що б ті закрили справу проти екс-міністра.

Кого затримали

Один з трьох затриманих - співробітник Державної податкової служби (ДПС). Другий - мав чи має зараз контакт з Злочевським. Третій затриманий - колишній співробітник податкової, пов'язаний зі Злочевським.

НАБУ і САП проситимуть про запобіжний захід - утримання під вартою. Швидше за все заходи будуть обиратися 14 червня. При цьому Ситник відмовився називати прізвища.

"Ще раз говоримо, що 2 людини, за нашими даними, є довіреними особами Злочевського. Але прізвища ми не можемо говорити, тому Кіча або не Кіча - не хотіли б говорити. Завтра - суд у антикорупційному суді, приходьте туди і дізнаєтеся", - сказав він.

Спочатку вони хотіли дати хабар, щоб справа Злочевського передали в інший орган. Пізніше метою стало закриття справи. Співробітникові ДПС вже є підозра за хабар. По двом іншим є проекти підозри, їх має вручити особисто голова органу.

За словами Ситника, справа можна завершити дуже швидко, бо є всі докази.

З флешки одного з прокурорів вівся моніторинг, чи внесли закриття справи в реєстр. НАБУ і САП в зв'язку з цим закликають Генпрокуратуру провести дисциплінарне розслідування.

"Слід" Байдена

Холодницький заявив, що в цьому епізоді не фігурує син Джо Байдена, колишнього віце-президента США і майбутнього кандидата в президенти США від Демократичної партії. У справі немає політичного підтексту і тут не повинно бути політичних спекуляцій.

Burisma

В даний час проводиться перевірка того, чи має хтось із фігурантів справи зв'язок з компанією Burisma.

Раніше компанія Burisma заявила, що не має жодного відношення до Миколи Ілляшенка та Андрія Кічі, які були затримані при спробі дати хабар $ 6 млн керівництву НАБУ і САП:

"Ні Ілляшенко, ні Кіча не є співробітниками Burisma Group і не могли бути будь-ким уповноваженими на виконання якихось домовленостей. Зокрема, Андрій Кіча вже більше півроку не працює в компанії Burisma Group. Він покинув підприємство з метою продовжити займатися самостійною адвокатською діяльністю. Інформація на сайті про нього є застарілою".

Микола Ілляшенко є першим заступником начальника Головного управління ДПС в Києві, державний службовець 4 рангу. Працює на цій позиції з 2015 року. Андрій Кіча вже шість місяців займається індивідуальною адвокатською діяльністю і діє у складі Національної Асоціації Адвокатів України.