RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Наказ віддав Кремль: розкрито нові дані про речовину, якою отруїли Навального

Російського опозиціонера Олексія Навального отруїли досі невідомим видом отруйних речовин типу "Новачок", який міг бути доступний тільки спецслужбам.

Про це повідомляє німецький журнал Zeit з посиланням на вчених.

Саме тому у канцлера Німеччини Ангели Меркель виникли питання до Росії після отримання результатів аналізів речовини.

Виявлений в організмі Навального новий варіант "Новачка" більш шкідливий і смертельний, ніж відомі отрути цього сімейства. Імовірно, це результат подальших розробок у цій галузі.

На думку джерел Zeit, отруту спеціально зробили такою, що вона діє повільніше інших різновидів. Імовірно, отруту нанесли на поверхню чашки Навального або додали в сам чай.

Отруйники розраховували на смерть Навального на борту літака, але його врятувала низка збігів: швидка реакція пілота, який посадив літак в Омську, і швидко введений атропін.

"Саме існування нового "Новачка" виключає можливість того, що за отруєнням стоїть який-небудь російський олігарх. Двокомпонентна отрута вимагає лабораторних умов і не може застосовуватися звичайними злочинцями. Німецькі спецслужби також вважають, що до отруєння не могла бути причетна закордонна спецслужба, враховуючи постійне щільне спостереження за Навальним ФСБ. Все це призводить до єдиного можливого висновку: наказ прибрати опозиціонера віддав Кремль", - пише Zeit.

Раніше стало відомо, що російські лікарі в Омську відразу ж визначили, що Навальний був отруєний і і першу дозу атропіну йому ввели ще в "швидкій" , але незабаром цю версію вони почали спростовувати.

Як повідомляв "Апостроф", міністри закордонних справ країн-учасниць G7 випустили заяву, в якій засудили отруєння Навального і закликали Росію покарати винних.