RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Смерть Шишова: журналістка розповіла про конфлікт в рядах білоруської опозиції

Крім вбитого 3 серпня в Києві Віталія Шишова, засновниками Білоруського дому в Україні були одіозний Сергій Коротких, він же "Боцман", і його найближчий соратник і охоронець.

Про це розповіла кореспондент Білоруської служби "Радіо Свобода" в Києві Олена Литвинова.

Вона зазначила, що організація істотно відрізняється від всіх інших і перехопила громадянську громадську ініціативу старої білоруської опозиції та активістів з Білорусі, які приїхали в Україну вже після президентських виборів.

"Назву цієї організації, по суті, було вкрадено досить одіозними представниками ультраправих сил в Україні, до яких мають відношення колишні громадяни Білорусі", - заявила журналістка.

Литвинова вважає, що найбільш скандальною фігурою можна назвати Сергія Коротких, відомого в минулому члена "Російської національної єдності" (в 1999 - 2001 роках входив до складу білоруського відділення РНЄ), який знаходився в стані конфлікту з білоруськими опозиційними силами.

За словами журналістки, Коротких дуже швидко зареєстрував організацію в Міністерстві юстиції України. Через скандальне минуле Коротких до складу засновників ввели ще двох осіб, одна з яких є його найближчим соратником і охоронцем. Другим був загиблий громадянин Білорусі Віталій Шишов, який загинув.

Раніше ми писали, що Сергій Коротких також був громадянином Білорусі, в Україну переїхав під час початку подій на Майдані.

На сайті телеканалу "Белсат" є інформація, що після служби в білоруській армії в 1992-94 роках Коротких поступив на навчання в школу КДБ, але його вигнали. Також йдеться і про його дружбу з російським неонацистом "Тесаком".

Крім цього, опозиційні білоруські ЗМІ звинувачували Сергія Коротких в роботі на спецслужби Білорусі. Зокрема, на їхню думку, він міг бути одним з бойовиків спецслужб, який розправлявся з активістами опозиції.