RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Його душили кілька поліцейських: дівчина загиблого в Польщі українця розкрила деталі трагедії

Сузанна Водолівова, наречена 25-річного українця Дмитра Никифоренка, який помер 30 липня в витверезнику Вроцлава, розповіла про хлопця і про те, як його вбили місцеві поліцейські.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Спочатку в поліції заявляли, що п'яний Дмитро поводився агресивно в автобусі, в якому повертався додому після дружнього пікніка. І нібито накинувся в витверезнику на поліцейських, вкусивши одного з них за палець. Хлопця пристебнули ременями, після чого він посинів і помер. Однак одному польському журналісту розслідувачу вдалося побачити відео з камер спостереження витверезника. Те, що з ним робили поліцейські, шокувало журналіста і викликало великий скандал в Польщі. Пізніше в МВС заявили, що частина поліцейських покарали.

За словами Сузанни, вона перша кинулася на пошуки нареченого.

"В ту п'ятницю, 30 липня, він подзвонив приблизно о 17 годині після роботи, сказав, що зараз помиєтся, вийде з роботи і передзвонить. Потім він повідомив, що у них з хлопцями тут буде барбекю, його запросили. Сказав, що посидить з ними небагато. Я попросила його потім передзвонити мені. Минула година-дві, дзвінка не було. Я стала його сама набирати, але він не відповідав. Такого ніколи не було, він завжди відповідав на мої дзвінки. Я відразу зрозуміла, що щось трапилося. Я набирала його, слала смс. І тільки о 21:26 він взяв трубку. На відео, де лікарі швидкої допомоги ведуть його з автобуса на зупинку, видно, що у нього засвітився телефон, мабуть, це дзвонила я. Він встиг сказати: "Я на зупинці". Але навколо все шуміло, було чутно багато людей, зв'язок обірвався", - розповіла дівчина.

Це була їхня остання розмова. Дівчина розповіла про першу версію поліцейських:

"Тоді вони придумали версію, що Діма їхав в автобусі, заснув. А коли прокинувся почав битися головою об вікно, поводився агресивно. Водій викликав швидку і поліцію, і його забрали. Але судячи по відео з камер на зупинці, Діма спокійно вийшов з автобуса. Водій викликав тільки швидку допомогу, а не поліцію. Бо занепокоївся: людина чи то спить, яи то стало погано. На відео лікарі ведуть Діму, один тримає його під руку, другий несе його рюкзак. Вони оглянули його, почули запах алкоголю і тоді медики викликали поліцію".

Відомо, що у поліцейських, які приїхали за викликом, чомусь через 8 секунд відключилися нагрудні камери.

"Що весь цей час вони робили з Дімою, знають тільки вони. Затримання відбулося приблизно о 21:30, а в витверезник вони приїхали о 22:19. Деякий час Діма залишався в машині. Мені навіть здається, що Діма був без свідомості, вони його приводили до тями. У сам витверезник його ввели як злочинця, руки за головою, в наручниках. А поліцейський постійно кричав, щоб він не піднімав голову. Діма плакав, просив, щоб його відпустили. Він, напевно, навіть не розумів, що з ним відбувається, і за що?", - розповіла Сузанна.

За її словами, Дмитро дуже рідко вживав алкоголь: "Я б навіть сказала, що його організм не сприймав алкоголь, йому ставало погано, його нудило. І в той вечір хлопці говорили, що Діму нудило, вже там на пікніку йому було погано".

Потім поліцейські придумали версію, що Дмитро був дуже агресивним, когось вдарив, когось укусив. Тому його довелося зв'язати, і він почав синіти.

"Насправді ж Діма когось укусив в той момент, коли на ньому вже сиділо кілька людей, його душили. Це був відчайдушний захист, він боровся за своє життя до останнього подиху. Тіло вони нам дуже довго не віддавали. Ми змогли поховати Діму тільки на 16-17-й день. Те, що нам віддали, це був вже не Діма. Я його впізнала тільки по підборіддю і його широких бровах. Нас не пускали на впізнання тіла. Рідного брата десять днів поліція не пускала до тіла. Пустили тільки тоді, коли тіло пішло трупними плямами. Коли у них запитували, чому на тілі синці, вони відповідали, що це трупні плями. Він був переодягнений в іншу футболку, яка чомусь була розірвана на грудях. Думаю, що його одяг була в крові, тому його переодягли", - розповіла дівчина.

Молода пара готувалася до весілля. У дівчини є син від першого шлюбу. Сузанна опубліковала в мережі вірш, присвячений Дмитру.

Як повідомляв "Апостроф", в польському Торуні по-звірячому побили українців та їхніх знайомих.