RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Розслідування Вагнергейту: як Банкова заплутала всіх і себе

В зв'язку з операцією із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнера", причетних до падіння рейсу МН-17 над Донбасом, президент України Володимир Зеленський допустився низки дивних висловлювань, що стосуються провалу операції.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зазначається: хоча Зеленський постійно підкреслює, що в історії з "вагнерівцямиі" жодної "зради" не було, він сам днями дав привід для підозр, виступаючи на брифінгу в Трускавці.

"Моє обговорення питання "вагнерівців" було з паном Лукашенком по телефону, це правда, коли ці люди, наскільки мені відомо, автобусами заїхали на територію Білорусі... Так ось, коли вони заїхали..., ми розуміли чудово, тому що про справи цих людей, бойовиків інформація давно є в державі, у мене була розмова з на той момент президентом Олександром Григоровичем Лукашенком. І він мені сказав: "Так, ми вивчимо це питання, обов'язково... ми зробимо все можливе". І після цього - все", - сказав Зеленський.

Пізніше на брифінгу президент (хай і плутано) уточнив, що розмова проходила під час запису інтерв'ю Дмитра Гордона з Олександром Лукашенко (5 серпня 2020 року), але інформаційний осад з його слів залишився. Адже раніше Лукашенко наполягав, що спочатку про приїзд бойовиків в Білорусь його інформували власні спецслужби, а не хтось із України. Виходить, що в цій частині заяви Києва суперечать публічні позиції Мінська.

Більш того, тут Банкова суперечить сама собі. Радник керівника ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк влітку говорив, що бесіда Володимира Зеленського з Олександром Лукашенко відбулася після затримання "вагнерівців".

"Якщо дійсно так, то виходить, що Володимир Зеленський зізнався в тому, що саме він зупинив операцію. В такому випадку виникають закономірні питання, хто йому порадив зробити такий дзвінок? Чи мали в той момент місце розмови з лідерами інших держав? На такі питання повинна відповісти не ТСК, а не компетентні органи. але це завдання вже наступної влади. Поки у державного керма знаходяться діюча команда, справа "вагнерівців" використовуватимуть як інформаційну бомбу проти ОП, але без реальних юридичних наслідків", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Тінь Вагнера": на Банковій виявилися перед складним вибором.