RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Тінь Вагнера": на Банковій опинилися перед складним вибором

Слідча комісія в Раді заплутала ситуацію зі спецоперацією ще більше

Слідча комісія в Раді заплутала ситуацію зі спецоперацією ще більше Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Офіс президента Володимира Зеленського в умовах жорсткого політичного та інформаційного пресингу фактично визнав, що операція із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнера" , причетних до падіння рейсу МН-17 над Донбасом, планувалася. Тепер Банковій буде ще важче захищатися від нападок і звинувачень, незважаючи навіть на те, що слідство проводить лояльна до ОП тимчасова слідча комісія парламенту. Чому саме так відбувається, читайте в матеріалі "Апострофа".

Слідство ведуть депутати

Тимчасова слідча комісія (ТСК) парламенту з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб проти суверенітету України, яка займається кейсом "вагнерівців", продовжує роботу в скандальних умовах.

Незважаючи на те, що глава ТСК, нардеп від "Слуги народу" Мар'яна Безугла на початку вересня анонсувала завершення слідства по "вагнерівцям", її учасники продовжують заслуховувати свідків. Цього разу на запитання комісії відповів відомий журналіст Юрій Бутусов, який впритул займається темою "вагнеровцев".

Приводом для його "виклику" на ТСК стала публікація журналістом деталей заслуховування попереднього свідка - колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби. Пані Безуглу не влаштували слова журналіста про те, що як тільки Василь Бурба "почав давати свідчення, хто і за яких обставин дав команду перенести спецоперацію, голова комісії заявила про перерву".

Виклик журналіста на "заслуховування" - вельми дивний хід для керівництва комісії, яка розслідує невдалу операцію спецслужб, провал якої, за попередніми підрахунками, тягне на державну зраду.

Не кажучи вже про те, що справою "вагнерівців", з процесуальної точки зору, повинні займатися правоохоронці, а не народні депутати.

"Незрозуміло, що саме ця комісія на чолі з Безуглою може розслідувати. Там же одні "слуги" зібралися, щоб поховати справу. Юридичної логіки тут немає взагалі. Слідство повинні вести правоохоронні органи. Тільки питання - які саме? Адже вони всі знаходяться під контролем Банкової. Виходить замкнуте коло", - зазначив в коментарі "Апострофу" екс-голова Луганської ВГА і Закарпатської ОДА, генерал міліції Геннадій Москаль.

Звинувачення на адресу Банкової

Юрій Бутусов безпосередньо перед черговим засіданням ТСК в розмові з "Апострофом" зазначив, що має намір розповісти депутатам, чому раніше озвучена ним інформація, що стосується слідства, є достовірною.

Після засідання він заявив журналістам, що завдяки власним джерелам йому вдалося ознайомитися з планом по захопленню російських найманців, яких мали намір виманити через Білорусь. За його відомостями, документ був схвалений міністром оборони Андрієм Тараном в липні минулого року.

Якщо по початку операції наказ є, то її скасування документально не оформили. Провал стався після наради в кабінеті Володимира Зеленського, на якій були присутні особи, для яких відомості по операції були "зайвими". З того, що сталося Юрій Бутусов зробив висновок, що в оточенні глави держави знаходяться особи, які становлять загрозу національній безпеці, а також мають "офіційні відносини з Російською Федерацією". Відомий журналіст наполягає, що через це у них були підстави не допустити захоплення українцями російських терористів

Офіс президента не став коментувати подібні твердження. Мар'яна Безугла за підсумком чергового засідання лише сухо зазначила, що "робота з матеріалами, заслуховування по "вагнерівцям "(найманцям) триває в ході підготовки проміжного звіту".

Якщо журналісти-розслідувачі, опоненти влади і різні інсайдери в спецслужбах наполягають, що провальна операція мала місце, то позицію влади не можна назвати послідовною. Тим більше, що Банкова сама провокує зустрічні звинувачення і претензії.

Одкровення Зеленського

Хоча Володимир Зеленський постійно підкреслює, що в історії з "вагнерівцями" ніякої "зради" не було, він сам днями дав привід для підозр. Виступаючи на брифінгу в Трускавці, глава держави допустився низки дивних висловлювань, що стосуються провалу операції.

З його слів випливало, що він говорив з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком про російських бойовиків до їх затримання в Мінську.

"Моє обговорення питання "вагнерівців" було з паном Лукашенком по телефону, це правда, коли ці люди, наскільки мені відомо, автобусами заїхали на територію Білорусі... Так ось, коли вони заїхали..., ми розуміли чудово, тому що про справи цих людей, бойовиків інформація давно є в державі, у мене була розмова з (на той момент) президентом Олександром Григоровичем Лукашенко. Я йому сказав: "Там у вас бойовики, у нас є інформація, що вони...". Ну, там якісь деталі я йому говорив. І він мені сказав: "Так, ми вивчимо це питання, обов'язково... ми зробимо все можливе". І після цього - все", - сказав Володимир Зеленський.

Пізніше на брифінгу президент (хай і плутано) уточнив, що розмова проходила під час запису інтерв'ю Дмитра Гордона з Олександром Лукашенко (5 серпня 2020 року), але інформаційний осад з його слів залишився. Адже раніше Лукашенко наполягав, що спочатку про приїзд бойовиків в Білорусь його інформували власні спецслужби, а не хтось із України. Виходить, що в цій частині заяви Києва суперечать публічні позиції Мінська.

Більш того, тут Банкова суперечить сама собі. Радник керівника ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк влітку говорив, що бесіда Володимира Зеленського з Олександром Лукашенко відбулася після затримання "вагнерівців".

"Якщо дійсно так, то виходить, що Володимир Зеленський зізнався в тому, що саме він зупинив операцію. В такому випадку виникають закономірні питання, хто йому порадив зробити такий дзвінок? Чи мали в той момент місце розмови з лідерами інших держав? На такі питання повинна відповісти не ТСК, а не компетентні органи. але це завдання вже наступної влади. Поки у державного керма знаходяться діюча команда, справа "вагнерівців" використовуватимуть як інформаційну бомбу проти ОП, але без реальних юридичних наслідків", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Постійна зміна показань

Власне, ТСК ще більше заплутала ситуацію - там не можуть навіть дати відповідь, а чи готувалася спецоперація в принципі. В цілому, схоже, що на Мар'яну Безуглу, що займає посаду заступника голови парламенстского комітету з нацбезпеки, ОП поклав складну місію: укласти кейс з "вагнерівцями" в дальню скриню без політичних втрат для Банкової. Виходить вкрай погано.

Спочатку Банкова заперечувала підготовку операції. Після того, як телеканал CNN за матеріалами власного розслідування заявив, що операція проти бойовиків ПВК "Вагнера" здійснювалася "з відома і очікуваної підтримки Сполучених Штатів", викручуватися стало складніше. За ОП віддувався вищезгаданий Михайло Подоляк, який заявив, що американські журналісти нібито опублікували "дезу", вкинуту російськими спецслужбами.

Щоб хоч якось перекрити хвилю, яку підняли американці, пані Безугла визнала, що українські спецслужби планували якісь дії, але це була не "спецоперація", а "спецзаходи". За версією, озвученою главою ТСК, літак з російськими бойовиками планували посадити не в Україні, а в Стамбулі. За попередньою версією керівництва комісії, росіяни дізналися про плани Києва на етапі вербування російських найманців, і в протистоянні спецслужб (особливо з урахуванням ситуації в Білорусі) українська сторона програла.

Більш того, спочатку фракція "Слуги народу" відмовилася створювати ТСК по "вагнерівцям", але бачачи, що скандал не вщухає, "слуги" вирішили створити комісію, в назві якої немає навіть натяку на провалену операцію.

Виходячи з вищесказаного можна припустити, що президентське монобольшінство намагається спустити розслідування по "вагнеровцам" на гальмах, приховавши окреме деталі, пов'язані з операцією.

"Розслідування варто. Заслуховування свідків затягується. Заслуховувати почали тільки в вересні, коли минуло більше року з моменту зриву операції. Спочатку вони (керівництво парламенту і фракція СН - "Апостроф") не хотіли створювати слідчу комісію. Потім ТСК довго розгойдувалася і зараз особливо не поспішає. Правоохоронці, які давно повинні були провести розслідування (це їх прямий обов'язок), ніяких висновків не зробили. Рішень і результатів за більш ніж рік немає", - сказав Юрій Бутусов в коментарі "Апострофу".

Єдине раціональне пояснення, чому Банкова в останній момент могла "включити задній хід" полягає в ризиках, з якими було пов'язане захоплення російських головорізів на території України.

"Екстрена посадка літака в Києві могла б мати зовнішньополітичні наслідки для Києві. Не такі, як у Олександра Лукашенка (в історії із захопленням журналіста Романа Протасевича - "Апостроф"), але все одно відчутні. Наступний момент - бойовики, бачачи як борт "раптово" садять в Києві, могли піти на збройне захоплення літака. Відповідальність за можливі жертви лягла б на політичне керівництво країни, яке санкціонувало операцію. Третій момент - реакція Кремля у вигляді загострення на Донбасі. Не факт, Москва пішла б на масштабну операцію, але локальна ескалація могла б мати місце", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Крен на Іловайськ

У всьому іншому діяльність "зеленої" ТСК виглядає більшою мірою як політична технологія, ніж реальна спроба знайти винних. Тепер монобільшість намагається змістити акцент в роботі комісії на "справу Іловайська". Мар'яна Безугла повідомила, що ТСК, крім справи "вагнерівців", буде займатися ще й трагічними подіями серпня 2014-го.

"А попередній Президент створював офшори під час боїв за Іловайськ? Перебуваючи на посаді! Це має відношення до його дружбу з Медведчуком? Або щось інше? Чому під час Іловайська приймалися такі рішення? Чи давала розвідка дані про небезпеку? Чи були сливи інформації росіянам і що з відповідальними? Вони сидять чи їм ок? Чи була держзрада? Як домовлялися з росіянами і про що? Наслідки? Що з добровольцями і чому з ними так вчинили? Які результати роботи ТСК в парламенті попереднього скликання? Це не про виманювання трьох десятків бандитів, це про бої за нашу землю, яку забрали, а ми отримали сотні загиблих! Доберемося. Досліджуємо. Розсекретимо. Повинно бути в суді", - заявила Мар'яна Безугла.

Ще пару років тому такий хід був би логічним, але тоді Банкова в силу низки внутрішніх і зовнішніх причин закрила очі на "Іловайський котел". І справа не в тому, що ОП і "Слуга народу" вирішили тоді вигородити Петра Порошенка. Тоді Руслана Хомчака, що в 2014 році командував військами в районі трагедії, призначили головкомом ЗСУ. Крім цього, реальне розслідування повинно було вивести прямо на кремлівське командування, що віддало наказ знищити українських військових і добровольців.

З огляду на те, що в 2019 році Банкова і персонально Андрій Єрмак, який курирував переговори з росіянами, ще намагалися намацати компроміси з Кремлем, справу відклали в сторону. Тепер раптово для "слуг" воно стало актуальним. Чи допоможе такий фінт відвернути увагу суспільства і західних партнерів від провалену операції по ПВК "Вагнера" - велике питання.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів