RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Окупанти лякають жителів Донбасу "проривом ЗСУ": як створюються фейки

Окупанти на Донбасі продовжують поширювати неправдиву інформацію про "наступ" українських військових. Вони не лише вигадують нові фейки, а й використовують старі.

Як пише Realist.online, про це розповів офіцер ЗСУ та популярний блогер Анатолій Штефан ("Штірліц").

Зокрема, бойовики поширили дезінформацію, що нібито ЗСУ здійснила "прорив" на лінії фронту.

"Диверсійна група ЗСУ здійснила прорив на півдні "ДНР", підірвала ракетний склад і спробувала прорватися на кордон з РФ", - йдеться у повідомленні.

Також окупанти розповсюдили фейк, що нібито український диверсант хотів встановити біля входу на ринок біля залізничного вокзалу вибуховий пристрій, але підірвався на ньому сам.

Бойовики "ЛНР" заявили, що диверсанти ЗСУ нібито заклали понад 200 кг тротилу на маршруті евакуації місцевих жителів у Ростовську область. Але цей фейк був швидко викритий – у мережі з'явилося відео, на якому бойовики нібито знешкоджують автомобіль, у якому була вибухівка. Проте згідно з метаданими відеороликами, відео було створено ще у червні 2019 року.

Як повідомляв "Апостроф", у ФСБ Росії заявили, що снаряд, нібито запущений з території України, 20 лютого вранці повністю зруйнував місце несення служби прикордонників у Ростовській області поблизу держкордону. Проте з опублікованого відео важко зрозуміти, що за споруду зазнало фейкового удару - вона більше схожа на сарай.