RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Евакуація населення та успішні контратаки ЗСУ: хроніка війни в Україні 11 березня

Війна між українським народом та російським окупантом триває 15-й день. Противник продовжує нещадно обстрілювати мирне населення, під обстрілами все частіше опиняються лікарні, школи та житлові будинки. У відповідь за це щодня тисячами гинуть окупанти. Важким залишається становище в районі Сум, Києва, Чернігова та Харкова. Катастрофічна ситуація зараз у Маріуполі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 8-9 березня

____________________________________________________________________

8:05 Чернігів внаслідок нічних обстрілів залишився без води. Водоканал шукає місця ушкодження мереж.

7:48 Вперше з початку війни 24 лютого, коли потужні вибухи пролунали по всій Україні та в деяких містах було відносно спокійно, окупанти завдали ракетного удару по Дніпру.

00:26. перед сном прийдешнім - вечірнє звернення нашого президента

00:01. російські окупанти бійтеся - до лав ЗСУ вступають бойові голуби, бойові горобці, а якщо треба то й рябчики стануть бойовими. До чого це все? Та ось на Росії чергові казки вигадали - байки Мінагресії РФ.

23:26. наші бійці захопили черговий "особливий" трофей. На фото російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс Панцирь-С1.

23:23. російські військові висунули ультиматум меру Ізюма з вимогою безперешкодно пропустити їхню техніку у напрямку Харкова, на що отримали таку ж відповідь, як і російський корабель біля острова Зміїний.

23:13. Олексій Арестович наголошує, що ворог зупинився всюди. Вкрай важка ситуація у Маріуполі, але ворог місто не візьме

23:08. за 15 днів війни окупанти вбили більше цивільних, ніж представників усіх силових структур України. Про це повідомили у Міноборони України.

22:14. у селі Красилівка Броварського району на Київщині снаряд влучив у кількаповерховий житловий будинок. Як бачите на відео, від будинку вже нічого не лишилося

21:28. президент Зеленський доручив Кабміну розробити програму відновлення для кожного міста, яке постраждало внаслідок війни.

"Після її реалізації Чернігів, Суми, Охтирка, Житомир, Ізюм, Маріуполь та інші українські міста не бачитимуть навіть сліду від російського вторгнення", - наголосив президент.

17:31. у Харкові тимчасово припинено гаряче водопостачання. Наразі всі ресурси максимально спрямовано на збереження тепла в квартирах. Про це повідомили у КП "Харківські теплові мережі".

17:22. бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади повідомили про збиття літака Су-25

17:19. російські окупанти, що захопили Запорізьку АЕС, хотіли спрямувати електроенергію на окуповані Крим та Донбас. Однак це фізично неможливо. Про це заявили у Енергоатомі.

17:07. у МВС повідомили, що з-під мосту у Ірпені поліцейські допомогли врятувати понад 1000 людей, з яких понад 100 дітей. Серед евакуйованих мешканців – жінки, діти, особи з інвалідністю. Усіх уже доставили у безпечне місце.

15:57. хочете дізнатися, що таке "русский мир". А ось він. Російські війська стоять між Херсонською та Миколаївською областями. Наступати не можуть, відступати бояться, бо свої ж розстрілюють тих, хто відступає.

15:36. фото дня! Дівчина евакуює собак-інвалідів з Ірпеня.

15:08. триває евакуація з Ізюму на Харківщині. З міста вже виїхали 44 евакуаційні автобуси, в яких перебуває близько 2000 людей. Далі для евакуйованих осіб за їхнім бажанням забезпечується подальша логістика у Дніпрі. У Ізюм прибув гуманітарний вантаж із продуктами харчування та речами першої необхідності.

14:54. голова Миколаївщини Віталій Кім каже, що ворог вже не хоче наступати і готовий здаватися у полон.. Отакої. А як же "непереможна, друга армія світу"

14:35. за два тижні війни від рук російських нацистів загинула 71 дитина, а поранення отримали понад 100 дітей. Про це повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.

13:58. від сьогодні в Україні запроваджується примусове вилучення об'єктів власності РФ та її резидентів. Відповідний закон підписав Володимир Зеленський.

13:23. на київському напрямку російські окупанти продовжують утримувати населені пункти Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Ворог намагається відновити боєздатність підрозділів, які понесли значні втрати, здійснює перегрупування та не відмовляється від задуму блокування Києва із заходу та південного-заходу. Не виключається підготовка та проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника в Київ під виглядом евакуйованих жителів окупованих населених пунктів - повідомили у Генштабі.

13:20. силами оборони України відбито спробу форсування противником річки Ірпінь в районі населеного пункту Мощун - противника відкинуто, а населений пункт звільнено. Про це повідомили у Генштабі.

13:08. з 15 березня Велика Британія запроваджує для українців електронні візи. Подавати документи можна буде на сайты посольства. Відповідь прийде електронною поштою. Якщо візу відкриють, українці можуть приїхати до Англії і вже на місці складатимуть біометричні дані, а до паспорта їм поставлять штамп про в'їзд.

13:05. ще одні панічні перемовини ворога, перехоплені СБУ. Це запис розмови під Броварами, де танкову колону окупантів розбили ЗСУ

13:03. Віталій Кличко заявив, що у Києві зараз менше 2 мільйонів людей. За його інформацією, з міста виїхала кожна друга людина.

12:59. голова Миколаївщини Віталій Кім повідомив, що вночі наша авіація розбила колону забезпечення. Крім того, артилерія ЗСУ нанесла результативні удари по ворожих позиціях.

12:55. окупанти палять тіла своїх загиблих орків в у великих ямах на адмінкордоні з Кримом. Спалюють десятки тіл. На питання місцевих, чому палите тіла - кажуть, що їм заборонено вивозити тіла в РФ.

12:48. за минулу добу ЗСУ нанесли не менше семи потужних ударів по ворогу. Знищено двох командирів полка. Удари по ворогу нанесені на напрямках Бровари, Ізюм, Миколаїв, Нікополь, Кривий Ріг і під Харковом. Про це повідомив радник Офісу президента Олексій Арестович.

12:40. ЗСУ продовжують громити окупанта. На чернігівському напрямку один із підрозділів оперативного командування "Північ" знищив дивізіон балістичних оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М", які обстрілювали мирне населення.

12:34. МВФ перерахував Україні 1,4 млрд доларів екстреного фінансування

12:33. ситуація на Луганщині. Обстріл Рубіжного і Северодонецька. Багато будинків постраждали. Є поранені й загиблі.

12:30. сьогодні під час обстрілу ворожої танкової колони під Броварами українські захисники ліквідували командира танкового полку РФ Андрія Захарова.

12:27. крім того, російські нацисти продовжують обстрілювати житлові будинки у місті

12:24. з Запоріжжя до Маріуполя прямує гуманітарний караван. Разом з тим, як повідомляють у полку "Азов", ворог зараз бомбардує автомобільну дорогу, щоби унеможливити коридор життя з Маріуполя.

12:22. тим часом, по Маріуполю російські окупанти здійснюють черговий авіаудар. Бомби потрапляють у житлові будинки. Кілька бомб потрапили у корпус Приазовського державного технічного університету у центрі міста. Також зафіксоване бомбардування в районі Драматичного театру. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

12:18. а тепер тези окупантів за підсумками перемовин, які озвучив Лавров:

- російсько-український трек у Білорусі щодо врегулювання кризи в Україні є безальтернативним;

- ми на Україну не нападали, ми себе захищаємо, бо в Україні настала ситуація, яка створює прямі загрози безпеці РФ.

- пологовий будинок у Маріуполі був давно захоплений батальйоном "Азов".

Якісь коментарі тут зайві - це просто клініка.

12:10. "Сьогодні я почув, що припинення вогню можливе, якщо Україна виконає умови Путіна. Однак Україна не здається. Ми шукатимемо дипломатичні рішення, а поки цього не досягнуто, будемо захищати людей від російської агресії", — наголосив Дмитро Кулеба.

12:07. ну і ще одна красномовна річ - Україна запропонувала гуманітарний коридор з Маріуполя та припинення вогню на добу. Російська сторона на це не погодилася. Тобто нацисти готові продовжити нищити мирне населення! І вони це визнають де-юре.

12:05. головний підсумок цієї зустрічі - прогресу щодо перемир'я немає. Сторони змогли досягнути рішення про припинення вогню.

11:59. зараз у турецькій Анталії проходить брифінг Дмитра Кулеби за підсумками його зустрічі з Лавровим

11:50. голова київської обласної ВЦА Олексій Кулеба зазначив, що на сьогоднішній день ворог зосередився на чотирьох напрямках, щоб спробувати пробитися до столиці:

- Житомирська траса
− Буча – Ірпінь – Гостомель
Макарів
північ Вишгородського району.

Наразі окупанти ведуть бої на території деяких населених пунктів Баришівської, Калитянської та Великодимерської територіальних громад Броварського району. Загарбники продовжують накопичувати війська та техніку, обстрілюючи житлові масиви та критичну інфраструктуру. Крім того, у всіх районах Київської області продовжується боротьба з диверсійними групами.

11:08. Кулеба та Лавров зараз обговорюють і можливу майбутню зустріч президента Зеленського та Путіна - Пєсков

11:04. загинув екс-нардеп Євген Дейдей. Про смерть чоловіка повідомила його дружина Дарина.

При цьому обставини смерті не уточнюються. У Дейдея залишилися дружина та троє дітей.

10:32. перші фото з переговорів

10:26. російські ЗМІ повідомляють, що зустріч Лаврова з главою МЗС України Кулебой розпочалася в Анталії

10:23. у Чехії хочуть запровадити відповідальність за символ "Z" – як за нацистську свастику

10:06. колишній головний редактор Ехо Москви Олексій Венедиктов пише, що переговори Кулєби та Лаврова проходитимуть навколо чотирьох сюжетів:

1. Припинення військових дій

2. Нейтральний статус України

3. Гарантії безпеки України

4. Статус "ДНР/ЛНР" та мешканців цих регіонів. Крим російська сторона обговорювати не має наміру.

9:50. російські ЗМІ з посиланням на джерело: переговори Кулеби та Лаврова продовжаться близько 90 хвилин.

Після завершення обидва міністри поспілкуються з журналістами. Прес-конференції пройдуть окремо.

9:36. Ірина Верещук озвучила гуманітарні коридори на 10 березня.

Тростянець-Полтава

Краснопілля - Полтава

Суми - Полтава

Маріуполь - Запоріжжя

Волноваха - Покровськ

Ізюм - Лозова

Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель – Київ.

9:20. зустріч Лаврова та Кулеби запланована на 10 ранку за київським часом

9:08. за час "спецоперації" Росії проти України в полон потрапило 250-300 російських військовослужбовців термінової служби. Про це сказав напередодні радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Загалом у полоні близько 3 тисяч російських окупантів.