RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Сльозогінний газ із хімікатами: в ОБСЄ розповіли про звірства окупантів у Маріуполі

Під час штурму Маріуполя російські окупанти могли застосовувати сльозогінний газ, змішаний з хімічними речовинами.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час спеціального засідання Постійної ради цієї організації у Відні, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що експерти наразі вивчають повідомлення про застосування російськими військовими хімічних речовин під час атаки на Маріуполь.

"Є достовірна інформація про те, що російські війська могли використовувати різні засоби протидії масовим заворушенням, включаючи сльозогінний газ, змішаний із хімічними речовинами, які могли б викликати сильніші симптоми, щоб ослабити й вивести з ладу українських бійців та цивільних у рамках своєї агресивної кампанії із захоплення Маріуполя", - заявив Майкл Карпентер.

За його словами, такий розвиток подій турбує американську сторону вже довгий час і США раніше вже попереджала світ про цей сценарій.

"Зараз ми повинні терміново зібрати докази, щоб забезпечити притягнення винних до відповідальності за те, що цілком може бути черговим воєнним злочином в Україні", - додав він.

Крім цього, очільник місії США в ОБСЄ наголосив на необхідності збору інформації про воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні експертною місією у рамках Московського механізму ОБСЄ та її передачі до "відповідних механізмів притягнення до відповідальності, а також національних, регіональних та/або міжнародних судів чи трибуналів, які мають або можуть мати юрисдикцію в майбутньому".

Раніше ми писали, що, за словами еколога, Путін застосовує хімічну зброю, бо не може перемогти українців інакше.