RU  UA

Окупанти калічать дітям життя: в Україні назвали величезну проблему

Примусове вивезення окупантами дітей і вчителів на територію Росії може призвести до катастрофічних наслідків.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень.

Топ-чиновник нагадав, що в українському законодавстві передбачено кримінальну відповідальність за колабораціонізм, тому кожен вчитель, який співпрацюватиме з окупантами, стане особою, яка переслідується.

"Тому єдине, що я міг би сказати в цій ситуації: звичайно, українська влада має розробити механізми випередження аналогічних ситуацій", - заявив Кремень, коментуючи епізоди співпраці українських вчителів із ЗС РФ на тимчасово окупованих територіях.

Водночас, як зазначає омбудсмен, Україна має вирішувати, яким чином повертати вивезених до РФ дітей та викладачів. За словами Креміня, йдеться про кілька поколінь громадян, які можуть стати заручниками кривавої російської агресії.

"Тим більше, якщо подивитися на тенденції, коли в держдумі реєструються законопроекти, зокрема, що дозволяють усиновлювати наших дітей - чи то сироти, чи ті, хто має батьків, то ця тенденція надзвичайно потужна", - продовжив топ-чиновник в ефірі.

Кремень заявив, що загарбники можуть розміщувати вивезених із українських міст дітей на окупованих територіях або у російських регіонах. Більше того, їх можуть "селити" у так звані інтернати для неповнолітніх. Мовний омбудсмен наголосив, що ЗС РФ, насильно вивозячи дітей, успадковують традиції, пов'язані з тюремною культурою.

"Це ще одне велике лихо і проблема. У той же час потрібно думати і про те, як утримувати зв'язок із громадянами, які там залишаються. Звичайно, це питання діяльності правозахисних організацій, РНБО, ООН", - підсумував Кремень в ефірі Апостроф TV.

Також читайте матеріал "Апострофа": Росія готує велике лихо для українських дітей - Тарас Кремень