RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Після місячного голодування в Бучі померла художниця-шістдесятниця: що про неї відомо

Після місячного голодування у Бучі, коли місто було в окупації, померла українська художниця-модельєрка, шістдесятниця, лауреатка Премії імені Василя Стуса Любов Панченко.

Про це повідомив мер міста Анатолій Федорук на Facebook-сторінці.

"Наша громада нині зазнала великої втрати – Буча і вся Україна збідніли на ще один щедрий, неповторний талант. На 85-му році життя відійшла у вічність почесна громадянка міста, лауреатка Премії імені Василя Стуса, художниця-модельєрка Любов Панченко", - написав він.

Варто зазначити, що жінка належала до групи митців-шістдесятників, які відроджували українську культуру в часи хрущовської відлиги. Її творчість була насичена українським колоритом, через що творчість майстрині замовчували, а її саму переслідували.

"Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали", - наголосив Федорук.

Повідомляється, що протягом місяця, коли Буча була захоплена російськими окупантами 84-річна художниця Любов Панченко була у своїй хаті й голодувала – ймовірно, її організм не витримав такого навантаження.

Із початком війни з метою збереження художниця передала свою творчу спадщину до Музею шістдесятництва.

Раніше ми писали, як люди виживали в окупації в районі Бучі.