RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Чи вважають нахлібниками? Українських біженців у Чехії позбавлять гуманітарної допомоги

У Чехії хочуть внести зміни до закону "lex Ukrajina", який регулює правила прийому українських біженців. Наразі вони безкоштовно отримують на місці проживання харчування та засоби гігієни, а також гуманітарну дотацію у розмірі 5000 крон (200 євро) - саме цей пункт хочуть викреслити.

Про це на засіданні парламентського комітету із соціальних питань повідомила заступник міністра праці Іва Мергаутова, пишуть у Radio Prague International.

Зараз українські біженці мають право на гуманітарні дотації в розмірі 5000 крон для того, щоб покрити початкові витрати. Кошти виплачують протягом місяця, під час якого українці отримують візу захисту. Окрім цього, дотацію можуть виплачувати протягом ще 5 місяців, якщо біженець підтвердить відсутність інших джерел доходу.

Опозиційні політики Чехії критикували таку систему, мовляв, деякі громадяни України приїзжають до країні тільки задля отримання гуманітарної субсидії, а не для захисту від постійних бомбардувань.

Водночас до вищезазначеного закону хочуть ввести ще одне нововведення - виплата "дотації солідарності" власникам житла, які безкоштовно поселили українців, навіть якщо біженці самостійно платять газ та електроенергію.

Раніше "Апостроф" писав, як українських біженців у Британії виганяють із будинків.