RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Не так все легко, як хотілося б: генерал озвучив головні проблеми ЗСУ на південному фронті

Незважаючи на контрнаступ українських бійців у Херсонському напрямку, ситуація на півдні в цілому залишається достатньою складною, зараз головне – забезпечення вогневої поразки ворога та зміна ментальності ЗСУ.

Про це в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апострофі TV розповів генерал Збройних сил України, заступник секретаря РНБО у 2019-2020 роках Сергій Кривоніс.

За його словами, на півдні, не все так просто, як хотілося б і необхідно продовжувати готуватися, щоб підтримувати успіх.

"Є золоте правило: перемога завжди усміхається і допомагає підготовленим. Збройні сили довго готувалися та планували операцію. Завдання номер 1 – виконати цілі, поставлені Головнокомандувачем Збройних сил генералом Залужним. Саме він є режисером цієї війни, і ця операція – його робота. Але він далеко не завжди всесильний, і при таких операціях завжди важлива потужна вогнева поразка противника. Це перша", - розповів експерт.

Він додав, що другим головним завданням є інформаційна робота з військовослужбовцями та їхній психологічний настрій.

"Протягом попередніх шести місяців ми практично завжди оборонялися. Ментально військовослужбовці, які довго сидять в обороні, повинні розуміти, що оборонятися – це одне. У тебе є захист, у тебе є окоп, у якому ти захований, у тебе є вогняна поразка на твою користь. А коли йде наступ, ти маєш підніматися і йти вперед. Тому і важлива вогнева поразка, щоб вона завжди забезпечувала мінімальні втрати з нашого боку", - наголосив Кривоніс.

Він також акцентував увагу, що саме від забезпечення військовою технікою залежатиме і моральний настрій українських солдатів.

"Ця ментальність змінюється, коли люди впевнені, що їх наступ забезпечений, що основні вогневі точки ворога пригнічені і можна наступати. Контакти можуть бути лише на рівні стрілецьких, не більше. Це, мабуть, друга проблема, яку треба вирішити: як змінити сприйняття, коли ти сидиш у окопі, і коли ти наступаєш", - пояснив генерал ЗСУ.

Крім того, військовий розповів, що ця проблема існувала ще з 2014 року, що вкотре підтверджує, що наступальні операції потрібно готувати. Як треба готувати і підрозділ, який наступатиме, тому що їх наступ має здійснюватися не з окопів, а запровадженням другого ешелону.

"З урахуванням того, що резервів у нас не так багато, і, на жаль, у моєму розумінні, та кількість резервів, яку ми мали підготувати, не була підготовлена - є певні проблеми. Але я впевнений, що ми зможемо досягти нашої мети", - резюмував генерал ЗСУ.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": На Заході не розуміють, як ми завдаємо потужних ударів по росіянах - генерал Сергій Кривоніс