RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

Всі новини

Окупанти йдуть з Херсонської області, грабуючи населення: зведення Генштабу за вечір 22 жовтня

Йде 241-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, окремі підрозділи яких продовжують залишати Херсонську область. При цьому почастішали випадки мародерства та пограбувань місцевих жителів.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Російські війська не залишають спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямах.

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Бахмут, Озарянівка та Одрадівка Донецької області.

Протягом цієї доби росіяни завдали 40 ракетних ударів і запустили 16 ударних БпЛА іранського виробництва "Shahed-136". Наші захисники збили 20 крилатих ракет та 11 дронів.

Ворожих ударів зазнали об'єктів енергетичної та критичної інфраструктури в наступних областях:

  • Волинська,
  • Рівненська,
  • Харківська,
  • Хмельницька,
  • Кіровоградська,
  • Черкаська,
  • Запорізька,
  • Одеська,
  • Миколаївська.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без істотних змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Бачівськ, Старикове, Гудове, Атинське, Басівка та Юнаківка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Мала Вовча, Червоне Перше, Берестове та Кам'янка Харківської області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Бахмут, Білогорівка, Спірне, Зеленопілля, Кліщіївка та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах Авдіївки, Веселого, Красногорівки, Мар'їнки, Новомихайлівки та Первомайського.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Времівка Донецької області, Дорожнянка, Степногорськ та Горіхів Запорізької області та Добра Надія на Дніпропетровщині. Також завдав ракетного удару по місту Нікополь.

На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював військову та цивільну інфраструктуру. Під удар потрапили райони понад 20 населених пунктів поряд із лінією зіткнення.

За наявною інформацією, противник повністю залишив населені пункти Чарівне та Чкалове, а з Берислава евакуйовано офіцерів та медперсоналу.

Читайте також: Майже 15 тис. людей без світла: під Бєлгородом знову "бавовна", фото та відео

Збільшилась кількість випадків мародерства у Херсоні. Окупанти відбирають у місцевих жителів автомобілі та намагаються залишити місто за допомогою поромної переправи в районі Антонівського мосту.

На окупованій частині Запорізької області росіяни розміщують особовий склад у приміщеннях навчальних закладів. Водночас там навчаються діти.

За уточненою інформацією, внаслідок ударів сил оборони протягом останніх днів підтверджено ураження живої сили та техніки противника у Запорізькій області: близько 200 військовослужбовців загиблими, понад 150 пораненими. Також знищено склад боєприпасів та 10 одиниць озброєння та військової техніки.

Українська авіація протягом цієї доби завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 9 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один ворожий гелікоптер.

Військовослужбовці ракетних військ та артилерії за добу завдали удару по пункту управління, двом районам зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та складу боєприпасів ворога.

Як писав "Апостроф", за словами мера Луцька під час ракетного удару по об'єкту енергетики в місті, він був знищений і відновленню не підлягає.