RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Контрнаступ ЗСУ на Донбасі та дії окупантів під Херсоном: нові карти боїв

Російські окупанти та колаборанти повернулися до заяв, нібито ЗСУ планує підірвати Каховську ГЕС. Вони розширили зону евакуації на 15 км від річки Дніпро, що суперечить попередньому твердженню, що дамбу складно зруйнувати.

Про це йдеться у повідомленні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що зміна риторики має на меті залякуванням посилити евакуацію із західного берега та пояснити відступ росіян на східний. Україні сценарій вибуху не вигідний ані у військовому плані, ані у плані безпеки ЗАЕС.

Водночас, окупанти продовжують стягувати сили через Дніпро на західний берег, чекаючи наступу на Херсон. У Чорнобаївці та Білозерці за кілька кілометрів від Херсона на захід та північ вони натягли колючий дріт. Лінія фронту на даний момент знаходиться не менше ніж за 20 км від обласного центру.

Схід України

Тривають бої на лінії Сватово-Кременна, росіяни заявили про контрнаступ ЗСУ як між цими населеними пунктами, так і на північному сході Харківської області, що в районі Куп'янська. Вибух мосту на річці Червона, в якому росіяни намагалися звинуватити ЗСУ, може говорити про те, що російські сили проводять навмисний відхід із населених пунктів на північ від Кремінної в очікуванні українського наступу. Продовження настання ЗСУ побічно підтверджує і Генштаб. Він повідомив, що окупанти обстріляли Майданчик (за 15 км від Кремінної). Це свідчить, що українські війська продовжують наступ у напрямку траси R66 Сватово-Кременна.

На Донеччині триває атака на Бахмут та населені пункти навколо нього. Росіяни збільшили кількість атак у районі Авдіївки, їх джерела стверджують, що є прогрес у наступі (у Водяному, Досвідченому та Першотравневому). Вони також заявили про просування у Мар'їнці, але підтверджень цьому немає.

Окупанти також заявили про початок настання на південний захід від Донецька в районі Вугледару. Росіяни могли розпочати контрнаступ, намагаючись оточити українські сили по лінії фронту 2014 року. Аналітики вважають, що цей наступ навряд чи дасть їм поступ за територіями, окупованими до 2022 року.

Читайте також: На Херсонщині людей виганяють із будинків, щоб заселити окупантами: зведення Генштабу ЗСУ

Південь України

У Херсонській області росіяни мінують територію, евакуювали військове майно на східний берег та переформовуються. Окупанти заявили, що ЗСУ хоче прориватися у Бериславському районі. Він часто фігурує у військових зведеннях — ворог завдає там ударів авіацією та артилерією.

Ознаками українського контрнаступу, що триває, служить і зміна географії російських обстрілів. Ворог бив по Терновим Подам Миколаївської області, а раніше вони були під контролем РФ. ЗСУ перешкоджають втечі окупантів на східний берег Дніпра – знищують баржі, порушують логістичні ланцюжки.

Як повідомляв "Апостроф", Українським Збройним силам вдалося деокупувати вже дев'ять населених пунктів у Луганській області станом на 31 жовтня.