RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЗСУ продовжують просування: актуальні карти бойових дій на 9 листопада

Станом на двісті п'ятдесят дев'яту добу героїчного протистояння українського народу російським загарбникам, ЗСУ продовжує наступати в районі Сватова та Кремінної на Луганщині, а російські війська не припиняють штурмувати Донецьку область, де лінія Бахмут-Авдіївка-Вугледар є найгарячішою ділянкою.

Про це повідомляють в Інституті вивчення війни (ISW).

Схід України

За словами аналітиків, українським бійцям вдалося просунутися на північний захід від Сватового Луганської області. Судячи з заяв Росії про завдання удару по угрупованню українських військ у цьому регіоні, може йтися про населений пункт Новоселівське, за 14 км на північний захід від ст. Світове. Крім того, згідно з пропагандистськими джерелами, українці пішли в атаку на Куземівку, яка розташована за 13 км на північний захід від Сватового.

Також наголошується, що ЗСУ після нетривалої паузи у бойових діях активізували контрнаступальні дії на напрямі Кремінної Луганської області. Вони атакують Кремінну з районів зосередження навколо Краснопопівки, приблизно за 5 км на північний захід від міста. Саме в цьому регіоні розміщено частини російської 20-ї загальновійськової армії, які перешкоджають настанню ЗСУ. Також російські окупанти провели обмежену наземну атаку за 10 км на південь від Кремінної, щоб відновити втрачені позиції в районі Білогорівки.

Читайте також: Контрнаступ ЗСУ сповільнився: полковник назвав головні причини

"Російські джерела стверджували, що бійці групи Вагнера прорвали українські оборонні рубежі у Білогорівці, але ISW не виявила незалежних підтверджень того, що російські війська увійшли до Білогорівки або взяли її під свій контроль" , - зазначають аналітики.

У вівторок, 8 листопада, рашисти продовжили наступати в регіонах навколо Бахмуту. Так, згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, українським бійцям вдалося відбити атаки загарбників на сам Бахмут і на південь від Бахмута в районі Іванграда (4 км на південь), Клищіївки (7 км на південний захід), Майорська (20 км на південь) та Опитного (4 км на південь). За словами прес-секретаря Східної групи військ України полковника ЗСУ Сергія Череватого, лінія Бахмут-Авдіївка-Вугледар є найгарячішою ділянкою фронту, а ворожі війська групи Вагнера складають більшу частину ударних груп РФ на Бахмутському напрямку.

Водночас, російські джерела заявили, що їхні сили практично не досягли прогресу на лінії фронту в Донецькій області, особливо в районі Соледара через сильний опір ЗСУ.

Українські сили відбили атаки російських військ у Красногорівці (на північно-західній околиці Донецька) та Мар'їнці (на південно-західній околиці Донецька). При цьому російські "військори" стверджували, що загарбники штурмували українські позиції в Красногорівці та Мар'їнці та нібито прорвали оборону ЗСУ у н.п. Водяне (на північно-західній околиці Донецька). Також ЗСУ відбили атаки противника в районах Павлівки та Водяного (обидва приблизно за 50 км на південний захід від Донецька). При цьому в Міноборони РФ заявили, що українські сили двічі безуспішно атакували Новомихайлівку та Павлівку і додали, що ЗСУ перекидають у цей район додаткові підрозділи для утримання кордону.

За словами російських джерел, втрати ЗС РФ в районі Павлівки набагато серйозніші за цифри, представлені Міноборони Росії, і "що незабаром російських танків не залишиться".

Південь України

Російські окупаційні війська продовжують працювати над утриманням рубежів та позицій на Херсонщині – так, у мережі з'явилися фото бетонних оборонних споруд у Голій Пристані, приблизно за 8 км на південь від Херсона на східному березі Дніпра.

Також, джерела РФ стверджували, що 8 листопада українські бійці безуспішно атакували в деяких регіонах Херсонщини, зокрема біля Правдино (25 км на північний захід від Херсона), у західній частині області неподалік адмінкордону з Миколаївською областю біля н.п. Сухий Ставок та Давидів Брід, а також на півночі Херсонської області у напрямку Суханово (35 км на північ від Берислава).

У той же час, протягом двох діб ЗСУ блокували райони зосередження російських військ у Херсонській області. Українські військові джерела підтвердили, що удари ЗСУ знищили скупчення російської техніки та значні запаси пального у Голій Пристані та інших районах зосередження сил окупантів у Херсонському та Бериславському районах. Також, один із російських "військоров" заявив, що ЗСУ вдарили по Олешках, за 5 км на південь від Херсона.

"Російська окупаційна влада в Херсонській області може намагатися витіснити мешканців із західної частини області, перерізавши комунікації на західному березі Дніпра", - зазначають аналітики.

Раніше ми писали, що зараз відбувається в Херсоні та області.