RU  UA

Не знали, куди подітися: полковник розповів, чому росіяни пішли з Херсона

Підступу у втечі окупантів з Херсона немає – ЗСУ їм влаштували такі умови перебування у місті та околицях, що їм просто нікуди було подітися, окрім як просто покинути територію.

Про це в ефірі Апостроф ТБ розповів Роман Костенко, народний депутат, секретар комітету ВРУ з нацбезпеки та оборони, полковник СБУ.

За його словами, операція зі звільнення Херсона спочатку відрізнялася від методів деокупації Харківської області. Так, у Херсоні окупанти під тиском ЗСУ та української артилерії ще до офіційних заяв поступово скорочували щільність своїх підрозділів, а Україна вже готувалася наступати далі.

Читайте також: Мобіки та трофеї, що "загубилися": що залишили після себе окупанти в Херсонській області

Костенко наголосив, що з боку громадськості виникали питання щодо втечі рашистів – мовляв, як вони могли так організовано вийти і чи не було "договорняка". Проте ЗСУ їм не залишили вибору.

"Щодня ЗСУ масово випалювали техніку і сотнями ліквідували їхній особовий склад. Вони там трималися з останніх сил, щодня скаржилися путіну, що треба відходити, інакше просто так втратить боєздатні частини, утримуючи Херсон незрозуміло чого заради", - розповів полковник СБУ.

Він додав, що звільнення Херсона – безперечна заслуга українських воїнів, адже дуже сумнівно, що Путін пішов би на такий крок просто заради "переговорів" і віддав єдиний обласний центр, який рашисти взяли з лютого.

"Вони йшли через щоденний тиск з боку ЗСУ. Мине час, і ми дізнаємося в деталях, як там все відбувалося, але я бачив, як там боролися наші воїни, і спокійного відходу для окупантів там точно не було", - упевнений Костенко.

Нардеп також нагадав, що для росіян це вже четвертий "організований відхід", починаючи з відходу з півночі України - "організовано йти" вони навчилися, а наступати - ні.

Раніше ми писали, що у Херсоні знайшли масові поховання людей.