RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Росіяни продовжують атаки на Бахмут і хочуть оточити Вугледар: актуальні карти боїв

На триста сорок другу добу повномасштабного російського вторгнення росіяни роблять усе можливе задля оточення Вугледару, а українські війська наступають неподалік Сватового.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід

За інформацією російських джерел, 29 і 30 січня українські війська контрнаступали на північному заході від Сватового у напрямку Куземівки та російські війська відбили атаку. Також повідомлялося про мінування українськими військами мостів на північний захід від Сватового на випадок, якщо російські сили спробують перетнути річку Оскіл. Окрім цього, у РФ заявляли, що армія України переправила техніку та особовий склад у район Куп'янська. Один із військових блогерів 30 січня заявив, що 144-та мотострілецька дивізія (20-та загальновійськова армія, Західний військовий округ) просунулася на один кілометр на північ і зайняла кілька невизначених лісосмуг поблизу Сватового.

Читайте також: Можна говорити про зміни: астролог назвала точку виходу з вкрай важкої ситуації України

29 і 30 січня російські війська продовжували наземні атаки з метою повернення втрачених позицій на захід від Кремінної. Цього ж дня українські війська повідомляли, що українські війська відбили наступ на Діброву (5 км на південний захід від Кремінної) і Білогорівку (12 км на південь від Кремінної) у Луганській області та Ямполівку (16 км на захід від Кремінної) у Донецькій області. При цьому, російські війська здійснили невизначений наступ у районі Діброви та атакували в напрямку Ямполівки. На геолокаційних відеозаписах бойових дій, опублікованих 30 січня, видно, як українські сили обстрілюють невизначені російські цілі на захід від Діброви в невстановлену дату, що вказує на те, що українські сили досягли незначного просування на південний захід від Кремінної.

ЗСУ продовжують обстрілювати російські війська в тилу на Луганщині. Зокрема, було завдано удару HIMARS по лікарні в Новоайдарі (55 км на схід від Кремінної вздовж траси H21 Старобільськ-Луганськ) Луганської області та Алчевську (38 км на захід від Луганська), а також по Кадіївці (48 км на захід від міста Луганськ) у ніч з 29 на 30 січня.

Зазначається, що армія РФ намагається просуватися до Бахмута. За інформацією українського Генштабу було відбито атаки не лише на саме місто, а й на північному сході від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід), Роздолівки (13 км на північний схід), Солі (10 км на північний схід), Благодатного (7 км на північ), Парасковіївки (5 км на північ), Васюківки (15 км на північ); і на південний захід від Бахмута біля Іванівського (5 км на південний захід), Кліщіївки (7 км на південний захід), Курдюмівки (13 км на південний захід) та Озерянівки (15 км на південний захід).

Своєю чергою власник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин 28 січня заявляв, що вони взяли під контроль Благодатне - це твердження пізніше підтверджено геолокаційними знімками, опублікованими 29 січня, на яких видно бійців групи "Вагнера" вздовж траси Т1302 Бахмут-Сіверськ на південь від Благодатного.

Окрім цього, за інформацією РФ бойовики групи "Вагнера" на північний схід від Бахмута продовжують атакувати Красну гору (5 км на північ від Бахмута) і досягли околиць села Сакко і Ванцетті (10 км на північ від Бахмута). Російський військовий блогер також заявив, що "вагнерівці" штурмують населені пункти в районі Забахмутівки на сході Бахмута. Російські джерела продовжували обговорювати спроби "Вагнера" на південь від Бахмута просунутися на північний захід з району Кліщіївки та перерізати трасу Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут біля Іванівського.

29 і 30 січня російські війська продовжували наземні обстріли західних околиць Донецька. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські атаки поблизу Водяного (на північно-західній околиці Донецька), Мар’їнки і Новомихайлівки (на південно-західній околиці). Також армія РФ атакувала на заході Донеччини, проте, за інформацією Генштаба України, українським військам вдалося відбити атаки неподалік Побєди (8 км на південний захід від Донецька вздовж траси Т0524 Донецьк місто-Вугледар) та Вугледара (30 км на південний захід від Донецька). Міністерство оборони (МО) Росії заявило, що 30 січня підрозділи СВО зайняли невизначені вигідні рубежі на цьому напрямку. Поблизу Вугледара тривають важкі бої.

Південь

На Запорізькому напрямку наступальних дій ворога не виявлено, як і достатньої кількості особового складу та техніки. Втім, російські війська періодично намагаються атакувати групами по 10 осіб у деяких районах, задля покращення власних позицій. 29 і 30 січня деякі російські джерела, у тому числі Міноборони (МО), стверджували, що російські війська зайняли невизначені вигідні позиції на запорізькому напрямку. Інші російські джерела стверджували, що російські сили не проводили наступальних операцій у цьому районі.

Українські війська продовжують обстрілювати російські тилові райони Запорізької області. Зокрема, 29 січня вони завдали удару з HIMARS по залізничному мосту у Світлодолинському на трасі Т0401 Мелітополь-Токмак.

За інформацією українських офіційних осіб, російські війська завдали ударів запалювальними боєприпасами по районах на півдні України 29 і 30 січня. Українські офіційні особи повідомили, що російські війська застосували запальні боєприпаси для ударів по Бериславу, Херсонська область, 29 січня та Оріхову, Запорізька область, 30 січня. Український чиновник опублікував відео детонації запальних боєприпасів над Бериславом у ніч на 29 січня. Триваюче використання Росією запальних боєприпасів підтверджує попередню оцінку ISW про те, що російські сили стикаються з нестачею звичайних артилерійських боєприпасів.

29 та 30 січня російські війська продовжували обстріли звичайних ділянок у Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Раніше ми писали, що винищувачі F-16, які може отримати Україна, перевершують за озброєнням та функціоналом російські Су-24.