RU  UA

Постійні обстріли та тиск на населення: як живе окупована частина Херсонщини

Російські війська продовжують обстрілювати Херсонщину та тероризувати громадян на окупованій частині регіону, розшукуючи жителів із "проукраїнською позицією"

Про це у коментарі "Апострофу" розповів Сергій Хлань, Депутат Херсонської обласної ради.

За його словами обстріли Херсонщини не припиняються, проте їх інтенсивність вдалося дещо знизити завдяки українській артилерії, що накриває ворожі гармати.

"Зараз Херсон обстрілюють переважно з РСЗВ, що дає їм можливість стріляти з більшої відстані - 20-30 км. Наносяться удари по критичній інфраструктурі. Після недільних ударів в Херсоні вимикалося світло", - розповів він.

Читайте також: Окупанти обстрілюють Херсон: є постраждалі та загиблі, фото

Росіяни також обстрілюють і міста, що знаходять в окупації, зокрема у Каховці поцілили у місцеву лікарню. Таким чином людей намагаються примусити виїхати до Генічеська, Криму або Росії.

Окрім цього спостерігається значний тиск на населення – ворог знаходить проукраїнських громадян, впроваджуючи систему доносів. За доносом одразу приїжджають військові та проводять обшуки, при цьому проукраїнською діяльністю вважається навіть наявність гривень.

Підприємцям забороняють розраховуватися гривнями, погрожуючи конфіскувати майно та примушують реєструватися за російським законодавством. Тим, хто з якихось причин не перереєструвався, росіяни погрожують "націоналізацією".

"Часті випадки, коли люди не повертаються після затримання. Пізніше деяких знаходять убитими на околицях сіл", - розповів Хлань.

Він також додав, зо протягом останнього місяця у Генічеську двічі вивішували українську символіку, однак це дуже ризиковано, оскільки у місті знаходиться окупаційна адміністрація. Окрім цього, рух спротиву допомагає знищувати тилові склади. Так, у Скадовському районі нещодавно було знищено склад, куди окупанти цілу добу звозили боєприпаси. А також знищено колони, яка йшла з Генічеська до Олешок.

Раніше ми писали, що журналіст розповів про складну ситуацію в Херсоні та області.