RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

ЗСУ розбили сили ворога на одному з напрямків: карта боїв в Україні на 1 лютого

Протягом минулої доби, 31 січня українські бійці 42 рази вступали у бій із ворогом під Бахмутом, а біля Вугледару ЗСУ розбили найбільш досвідчені формування окупантів.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід

У вівторок, 31 січня, російські окупаційні війська продовжують обмежені наземні атаки задля відновлення втрачених позицій уздовж лінії Сватове-Кремінна. Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ відбили наступи РФ неподалік Новоселівського (16 км на північний захід від Сватового), Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) Луганської області та Ямполівки (16 км на захід від Кремінної) у Донецькій області.

За словами Речника Східної групи військ України полковника Сергія Череватого, наступ ЗСУ на лінії Сватове-Кремінна дещо сповільнився – на опублікованих геолокаційних записах видно, як росіяни артилерією обстрілюють українські позиції орієнтовно за 8 км від Кремінної, що свідчить про просування наших військ у межах 8 км від населеного пункту.

ЗСУ продовжують обстрілювати ворожі війська на території окупованої Луганщини, зокрема, вони завдали удару з HIMARS по Кадіївці (48 км на захід від міста Луганськ на трасі Т0504 Лисичанськ-Луганськ).

За словами речника Східного угруповання військ України Сергія Череватого протягом минулої доби українські війська вступали у бій під Бахмутом 42 рази. За інформацією Генштабу, ЗСУ відбили російські штурми під самим Бахмутом; за 29 км на північний схід від Бахмута біля Спірного, Красної Гори та Парасковіївки; та в межах 7 км на південний захід від Бахмута біля Іванівського та Кліщіївки. При цьому російські джерела стверджували про захоплення росіянами Сакко та Ванцетті (17 км на північ від Бахмута), хоча ISW не знайшло жодних візуальних доказів, які б підтверджували це твердження.

В Міноборони Росії також заявляли, що армія РФ захопила Благодатне (11 км на північ від Бахмута). Окрім цього, за інформацією російських джерел, ворожі війська розпочали масований штурм самого Бахмута, просунувшись на східну околицю міста. Джерело також стверджувало, що російські сили просунулися на позиції в межах 1 км від траси T0504 Костянтинівка-Бахмут поблизу Іванівського (6 км на захід від Бахмута), хоча ISW також не спостерігала візуальних доказів, які б підтверджували це твердження.

Читайте також: Росія не хоче миру: аналітики розповіли, коли може бути новий наступ Росії

31 січня російські війська продовжили наступальні дії в районі міста Донецьк – Авдіївка. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми поблизу Авдіївки, Водяного (7 км на південний захід від Авдіївки) та Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки). Джерело, пов’язане з БАРС-13 (Російський бойовий резерв країни), стверджувало, що елементи БАРС-14 знищили українську диверсійно-розвідувальну групу поблизу Макіївки (27 км на південний захід від Авдіївки).

За інформацією українського Генштабу, ЗСУ відбили російські штурми поблизу Вугледара (30 км на південний захід від Донецька). 29 січня російський "воєнкор" опублікував кадри, як повідомляється, що російські танкові підрозділи 36-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади 29-ї загальновійськової армії Східного військового округу б’ються по українських танкових частинах в районі Вугледару. При цьому, ворожим військам не вдалося встановити контроль над позиціями біля Вугледара, а також що великі втрати та погана погода стримують боєздатність росіян у цьому районі.

За словами українського військового, за перші дні відновлення російського штурму під Вугледаром ЗСУ вдалося знищити найдосвідченіші російські формування, а 155-а ОМБр Тихоокеанського флоту зазнала великих втрат. Також він додав, що російські війська накопичили велику кількість сил у цьому районі та, ймовірно, продовжуватимуть локалізований наступ, щоб захопити Вугледар. Станом на 30 січня російська сторона стверджувала про входження росіянами у Вугледар, а пізніше публікувала кадри боїв, що тривають у міста. Також "воєнкор" РФ повідомляв про перекидання великої кількості особового складу в район Вугледара.

Міністерство оборони Сполученого Королівства повідомило, що російські війська, ймовірно, перевели зондувальні атаки поблизу Павлівки (36 км на південний захід від міста Донецьк) і Вугледара в більш узгоджений наступальний штурм з метою розвитку нового напряму просування в Донецькій області. Розробка нового напряму російського просування навряд чи посилить інші російські наступальні операції на сході України через, як здається, відсутність загальної оперативної координації між цими окремими наступальними операціями та відстані між ними.

Південь

На півдні України російські війська проводять диверсійну та розвідувальну діяльність. За словами начальника Українського пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковника Євгена Єріна, російські диверсійно-розвідувальні групи активізували свою діяльність у Дніпрі в Херсонській області та вздовж лінії фронту в Запорізькій області і не намагаються захопити територію.

Окрім цього, 31 січня Генштаб України повідомив, що минулої доби українські війська знищили щонайменше п’ять російських диверсійно-розвідувальних катерів у Дніпрі. Також збройні сили України здійснили рейд на східний (лівий) берег річки Дніпро 31 січня. Своєю чергою російські джерела заявляли, що українські війська ненадовго висадилися поблизу та зайняли позиції в житловому районі на березі річки, перш ніж вогонь російської артилерії змусив українські сили покинути східний берег. Також один із російських "воєнкорів" стверджував, що українські сили розвідують російські позиції та, можливо, намагаються зафіксувати російські сили в Херсонській області, але не мають наміру створювати плацдарм на східному березі річки Дніпро. Переривчасті українські рейди на східний берег Херсонської області продовжують демонструвати, що російські сили, ймовірно, не мають повного контролю над східним узбережжям річки Дніпро, як раніше повідомляв ISW.

Повідомляється. Що Росія продовжує працювати над відновленням російської логістичної лінії між Краснодарським краєм і Кримом. Віцепрем'єр-міністр Росії Марат Хуснуллін заявив, що 31 січня влада відновила четвертий і останній проліт автомобільного мосту через Керченську протоку. 26 січня окупаційна влада встановила третій проліт автомобільного мосту. Хуснуллін повторив, що Росія планує знову відкрити Керченський міст для автомобільного руху в березні 2023 року.

31 січня російські війська продовжували завдавати артилерійських ударів по районах Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Раніше ми писали, що російська влада готується до серйозної ескалації у війні проти України, збираючи для цього все можливе. Вона може початися вже найближчими тижнями.