RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Не долетів до Москви 150 км: всі подробиці про український бойовий дрон "Стриж"

Вранці в понеділок, 6 лютого, під Калугою, приблизно за 150 км від Москви, вибухнув український безпілотник Ту-141 "Стриж", який після модернізації українськими фахівцями за характеристиками фактично є аналогом ракети "Калібр".

Про це пишуть проросійські Telegram-канали.

За їхніми даними, Ту-141 нібито ніс уламково-фугасну бомбу ОФАБ-100-120. Нібито він мав завдати удару по одному з військових об'єктів, якому саме - не уточнюється. Повідомляється, що безпілотник летів на малій висоті, зачепився за дерева, після чого й зазнав аварії.

У грудні 2022 року "Стриж" використовувався для атак на аеродроми стратегічної авіації в Енгельсі в Саратовській області та Рязані.

Читайте також: Розблокуйте постачання дронів: військові б'ють на сполох через ситуацію з БПЛА

Ту-141 створювалися у 1970-х як розвідувальні багаторазові безпілотники з реактивним двигуном. Вони здатні пролетіти до 1000 км. Зараз Україна забезпечила Ту-141 бомбами і почала використовувати як дрони-камікадзе. У зоні досяжності "Стрижа" перебуває й Москва.

Західна преса з посиланням на анонімного радника уряду України з оборони писала, що для ударів по об'єктах глибоко на території Росії використовуються безпілотники, створені українською владою спільно з приватним бізнесом.

Як повідомляв "Апостроф", через ефективну роботу українських сил ППО та зниження надійності нових російських ракет Росія може піти на радикальний крок.