RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Запорізька АЕС повністю знеструмлена через обстріли окупантів

Вночі 9 березня на окупованій Запорізькій АЕС відключилась остання лінія зв'язку з українською енергосистемою, унаслідок російських ракетних обстрілів.

Про це повідомили в "Енергоатомі".

Вшосте за час російської окупації ЗАЕС повністю знеструмлена: 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб електростанції. Пального для них вистачить лише на 10 діб.

Читайте також: У районі ЗАЕС активізувалися бойові дії: у МАГАТЕ виступили з тривожною заявою

Якщо не вдасться поновити зовнішнє живлення ЗАЕС, то протягом 10 днів може статися радіаційна аварія, яка матиме наслідки для всього світу. Водночас можливість підтримувати Запорізьку атомну електростанцію в безпековому режимі значно обмежена через окупацію і втручання представників "Росатома" в її роботу.

"Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС, передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського Енергоатома – та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об‘єкта", - наголосили в "Енергоатомі".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вночі 9 березня російські окупанти завдали масованого удару по Україні.