RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Система не є прозорою: скільки в Україні видали дозволів на виїзд із країни з початку війни

Через широкомасштабне вторгнення Росії та оголошення загальної мобілізації більшості чоловіків виїзд за кордон заборонено, проте є винятки – від початку війни в системі "Шлях" було видано понад 1,27 млн дозволів на виїзд, але вона потребує доопрацювання.

Про це повідомляє Опендатамедіа у Telegram-каналі.

Зазначається, що більшість із цих виїздів було здійснено у бізнес-справах — близько 1,1 млн дозволів та лише 170 тис. дозволів — для здійснення гуманітарних місій.

Читайте також: Дозвіл на виїзд з України: кому ще з військовозобов'язаних хочуть дати "зелене світло"

"Більше третини дозволів для бізнесу — близько 400 тис. — були видані з листопада минулого року до лютого 2023 включно. Що стосується виїздів "по гуманітарку", то у цьому випадку все більш стабільно — 70 тис. дозволів протягом останніх трьох з половиною місяців", - йдеться у повідомленні.

На сьогодні система видачі дозволів на виїзд за кордон в Україні є недостатньо прозорою. Наприклад, немає даних щодо кількості людей, які порушили терміни перебування за межами країни та не повернулися. Опендатабот намагався отримати цю інформацію від Укртрансбезпеки та Держприкордонслужби, але без успіху.

При цьому, особливу категорію для виїзду складають спортсмени та представники культури. Їх особливий статус часто призводить до скандалів, як це сталося зі стендапером, який виїхав за кордон з дозволом Мінкульту та вирішив не повертатись.

Раніше ми писали, що потрібно знати чоловікам про виїзд за кордон на автомобілі.