RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Викрадення з російського полону: історія порятунку українкою пораненого чоловіка-військового

Жителька Одеси Людмила Белінська викрала пораненого чоловіка з російського полону в Херсоні, коли він ще був під окупацією РФ. Жінці допомогли херсонські лікарі та інші українці.

Про це повідомляє "ТСН".

Жінка розповіла, що спершу їй повідомили про загибель чоловіка Руслана. Їй сказали, що тіло не можуть забрати через щільний вогонь, але треба готуватися до похорону. Проте, на щастя, Руслан вижив та лежав у окопі у селі Олександрівка Херсонської області.

"Мене відтягли в окоп, щоб мене не переїхала техніка. У окопі я лежав три дні", – згадує чоловік.

Невдовзі його знайшли жителі Олександрівки, вони напували бійця молоком та яйцями, та ховали його у хліві. Періодично він непритомнів, голова була пробита. Побоючись за його життя, Руслана вирішили відвезти до лікарні, але дорогою їх перехопили окупанти.

Росіяни привезли Руслана до СІЗО, а потім до лікарні Херсона. На допит приходив їхній капітан.

"Він мені пропонував перейти на їхній бік, я вибрав полон", - розповів він.

Нейрохірурги видалили йому частину черепа, почистили рану. Мозок був пошкоджений, що вплинуло на моторику, і Руслан не міг стати на ноги. Незабаром йому вдалося згадати телефон дружини і Людмилі зателефонували херсонські лікарі, повідомивши, що чоловік живий, але його стан тяжкий.

У вересні, незважаючи на небезпеку, Людмила вирішила їхати до окупованого Херсона. Їй вдалося знайти перевізника, готового через десятки блокпостів перевести тяжко пораненого українського військового.

Читайте також: Для росіян герб України, це нацистський символ: історія воїна, який майже рік був у полоні

За словами жінки, вона б не впоралася без допомоги відчайдушних херсонських лікарів, які тримали з нею зв'язок і запропонували виписати довідку, що Руслан травмувався внаслідок аварії, а не на полі бою.

"Зробили дві виписки – для наших та одна, для росіян, що це ДТП", – розповіла вона.

На чорному вході лікарні на них чекав автомобіль, водій привіз пару на поромну переправу. За нею Руслана та Людмилу чекали українські перевізники. Вони пройшли десятки російських блокпостів із довідкою про ДТП, але на щастя ніхто з росіян їх ретельно не перевіряв.

Додому до Одеси вони повернулися 13 вересня якраз у день народження Руслана. Чоловік наполегливо тренується, щоб знову навчитися самостійно пересуватися.

"Організм використовуватиме резерви та здорові частини мозку візьмуть на себе функцію пошкоджених. Нейропластичність – це дуже складний процес", – зазначили у реабілітаційному центрі.

Як розповідав "Апостроф", раніше у мережі з'явилося неймовірне відео першого телефонного дзвінка однієї з жінок-захисниць, яка повернулася з російського полону.

  • Вас також може зацікавити:

Нічого не їв, а від спраги пив антифриз: звільнений український полонений розповів про знущання росіян

На які виплати мають право звільнені з полону українці: озвучено суму

Їх вважали загиблими: Лубинець розповів про долю 23 українців