RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Можуть застосувати цинічну тактику: Гуменюк пояснила справжню причину евакуації цивільних з Енергодара

Окупаційна влада може проводити евакуацію цивільних у Запорізькій та Херсонській областях для того, аби використовувати громадян в якості "живого щита".

Про це попередила Керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, заява загарбників про початок "евакуації" цивільного населення з окупованих територій може означати те, що росіяни планують використати громадян України в якості "живого щита".

Читайте також: ЗСУ відбили понад 50 ворожих атак і завдали 7 ударів по місцях зосередження окупантів - Генштаб

Гуменюк зазначила, що мирних мешканців вивозять у ті місця, де ЗС РФ намагаються розмістити свою техніку і підрозділи, аби забезпечити їхнє прикриття.

"Ми бачимо імітацію турботи про місцеве населення кожного разу, коли в р*шистів трошки підгорає. Ми бачили таку дію і на правому березі, коли вони активничали щодо переміщення місцевого населення. Ми спостерігаємо це і на лівому березі Херсонщини зараз, коли бачимо, що вони, виявляючи псевдотурботу, намагаються евакуювати людей глибше - туди, де облаштовують свої рубежі оборони і відповідно намагаються розташувати там, по-новому розгорнути підрозділи і прикритися місцевими мешканцями", - продовжила офіцер, коментуючи евакуацію цивільних на окупованих територіях.

За ситуацією в Енергодарі, де загарбники також оголосили евакуацію, уважно стежить очільник МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. За його словами, експерти міжнародної станції також аналізують перебіг подій на Запорізькій АЕС, яка наразі контролюється російськими військами.

"Загальна ситуація в районі Запорізької АЕС стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною. Я надзвичайно занепокоєний цілком реальними загрозами ядерній безпеці, з якими стикається АЕС. Ми повинні діяти зараз, щоб запобігти загрозі тяжкої ядерної аварії та її наслідкам для населення та навколишнього середовища", - йдеться у заяві Гроссі, яка була оприлюднена пресслужбою МАГАТЕ.

Раніше ми розповідали, що окупанти повідомили про "зупинку" ЗАЕС.

Вас може зацікавити:

Між Кримом та Росією курсують урядові літаки, якими окупанти вивозять цінності - Гуменюк

На Луганщині колаборанти почали говорити про евакуацію і вивезення документів – голова РДА

Обстріли не припиняються: з Авдіївки евакуюють усі комунальні служби