RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Росіяни облаштували вогневі позиції на будівлях реакторів Запорізької АЕС: в британській розвідці показали фото

Російські окупанти готують списки для евакуації працівників "Росатому", а також співробітників Запорізької атомної електростанції, які підписали контракти з ним. При цьому окупанти станом на березень облаштували оборонні позиції на кількох будинках реакторів ЗАЕС.

Про це свідчать дані розвідки Великої Британії.

Як свідчать супутникові знімки, до березня 2023 року росіяни облаштували позиції, укріплені мішками з піском, на дахах кількох із шести будівель реакторів ЗАЕС.

"Росія контролює ЗАЕС із березня 2022 року, і це перші вказівки, що безпосередньо будівлі реакторів інтегрують у тактичне оборонне планування", – йдеться у звіті.

Читайте також: Однозначно має бути покараний: стала відома роль "Росатому" в окупації ЗАЕС

На думку аналітиків, це може говорити про занепокоєння російського командування перед очікуваним контрнаступом України. Однак такі дії окупантів несуть ризики для безпеки ЗАЕС.

"Ці кроки з високою ймовірністю збільшують ризики заподіяння шкоди системам безпеки ЗАЕС, якщо бої будуть йти навколо станції. Втім, завдання безпосередніх катастрофічних пошкоджень реакторам - малоймовірне в умовах найбільш ймовірних сценаріїв із застосуванням стрілецької зброї, тому що ці структури дуже добре укріплені", - відзначають аналітики.

Як повідомляв "Апостроф" у березні в МАГАТЕ заявили про активізацію бойових дій поблизу Запорізької АЕС. Крім того, на території ЗАЄС побільшало російських військових.

  • Вас також може зацікавити:

На Запорізькій АЕС стався потужний вибух: що відомо

Росія блокує ротацію співробітників МАГАТЕ на ЗАЕС: заява МЗС

Росія вигадала карту поширення радіації після "аварії" на ЗАЕС: реакція України