RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Це буде аварія, а не катастрофа: чому на ЗАЕС росіяни не зможуть зробити "другий Чорнобиль"

Після підриву російськими окупантами дамби на Каховській ГЕС існувала загроза для Запорізької АЕС, адже саме вода з дамби охолоджувала ЗАЕС. Проте українців заспокоїли – катастрофи не буде.

Про це заявив засновник БФ "Омріяна Країна" Олексій Толкачов на Facebook-сторінці.

За його словами, після катастрофи на АЕС Фукушіма в Японії, країни ЄС, у тому числі й Україна, вирішили провести "стрес-тести", щоб переконатися, що аналогічна біда на АЕС Європи не трапиться.

"30 грудня 2011 року Державна інспекція ядерного регулювання опублікувала результати стрес-тестів. За їх результатами на українських АЕС були запроваджені технологічні рішення, які виключають можливість повторення аварії на АЕС Фукушіма. Зокрема, були створені системи перетворення водню, щоб виключити можливість вибуху реактора навіть за умови втрати електропостачання, втрати рідини охолоджувача, землетрусу й інших несприятливих обставин", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Що відбувається на ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС: офіційна заява "Енергоатому"

Він також пояснив, у чому принципова різниця реакторів на Запорізькій АЕС (ВВЕР-1000, проєкт В-320) від чорнобильських реакторів РБМК-1000.

  • всі реактори ВВЕР-1000 сховані у герметичний конфаймент - оболонку з півтораметрового напруженого залізобетону, яка має витримати як зовнішнє падіння легкого літака, так і внутрішній вибух, аварію і викид радіоактивних матеріалів. На Чорнобильській АЕС такого конфайменту не було;
  • на ЗАЕС, в реакторах ВВЕР-1000, лише 66 тонн урану в кожному реакторі. В чорнобильських реакторах РБМК було значно більше - 192 тонни;
  • реактори на Запорізькій АЕС - докритичні, на відміну від Чорнобильської АЕС, де були надкритичні. Це означає, що в реакторі не може статися самовільний розгон потужності, як це було на ЧАЕС;
  • якщо реактор ВВЕР-1000 залишити без нагляду, то він самовільно заглохне. На ЧАЕС було навпаки.

"Максимум, до чого може призвести катастрофа на Запорізькій АЕС - це розплавлення активної зони і незворотнє руйнування самого реактора в середині конфайменту. В такому разі ми не зможемо відновити роботу ЗАЕС, адже реактор ремонту не підлягає. Перший радіоктивний контур теплоносія теж знаходиться в середині конфайменту. Якщо відбудеться витік, то це буде внутрішня аварія на ЗАЕС, але не катастрофа національного масштабу. ", - наголосив Олексій Толкачов.

Він додав, що масштабна біда може статися хіба що у випадку удару по ЗАЕС тактичною ядерною зброєю.

Раніше ми публікували аудіодоказ підриву росіянами Каховської ГЕС.

  • Вас також може зацікавити:

Дніпро частково закриють для судноплавства: що зміниться через підрив Каховської ГЕС

Кияни прикрасили написами "Безкорисні" автомобілі ООН через позицію щодо Каховської ГЕС

Окупанти обстріляли Херсон під час евакуації мирних жителів - є загиблі