RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Окупанти відновлюють позиції після підриву Каховської ГЕС: нові карти боїв

Збройні сили України тіснять російські війська в районі Бахмута та Вугледара, а також успішно просуваються на кордоні Запорізької та Донецької областей. Своєю чергою окупанти відновлюють свої позиції, затоплені після підриву Каховської ГЕС.

Про це йдеться в аналітичному зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: В української армії успіхи на кількох напрямках: оновлені карти боїв

Обстановка в Луганській та Харківській областях

Російські окупаційні війська здійснили обмежені наземні атаки на лінії Сватове-Кременна - поблизу Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового), Виїмки (25 км на південь від Кремінної) та Веселого (30 км на південь від Кремінної). Спікер Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські сили відбили п'ять атак РФ у невизначених районах Луганської області.

Обстановка у Донецькій області

Російські та українські сили здійснили обмежені наземні атаки навколо Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 червня, показують, що окупантам вдалося просунутися поблизу Курдюмівки (14 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомляли, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Роздолівки (19 км на північний схід від Бахмута), Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) і Ступочок (13 км на південний захід від Бахмута). Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські війська перекидають частину своїх найбільш боєздатних підрозділів на Бахмутський напрямок. Сирський також заявив, що українські війська займають позиції на висотах та в лісових масивах, і витісняють російські війська з позицій у районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 червня, вказують на український поступ на захід від Ягідного. Відбулися зіткнення на лінії Авдіївка-Донецьк. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 червня, показують, що російські війська досягли обмежених успіхів поблизу Новоселівки (17 км на північний схід від Авдіївки). У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Степового (7 км на північний захід від Авдіївки), Мар'їнки (на південно-західній околиці Донецька), Красногорівки (5 км на північ від Мар'їнки) та Новомихайлівки (10 на південь від Мар'їнки). Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили відбили п'ять українських атак поблизу Степового, Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки) і Старомихайлівки (19 км на південний захід від Авдіївки).

Обстановка у Запорізькій та Херсонській областях

Українські сили продовжили наземні атаки у районі Вугледара. Генштаб України повідомив, що українські сили досягли успіху біля Вугледара (30 км на південний захід від Донецька) і закріпилися на нових позиціях. Російські війська здійснили контрудар у напрямку Водяного (6 км на північний схід від Вугледара). Українські війська продовжували контрнаступальні дії на адміністративному кордоні Донецької та Запорізької областей і досягли успіхів у цьому районі. У Генштабі України повідомили, що українські війська провели успішні наступальні дії вздовж лінії Левадне-Старомейорське (20 км на південний захід – 10 км на південь від с. Велика Новосілка). Також українські війська провели успішні наступальні дії у напрямку Новоданилівка-Роботине (6-15 км на південь від Оріхова).

Повідомляється, що російські війська відновлюють оборонні позиції на лівому березі Херсонської області, оскільки вода продовжує спадати. 16 червня прессекретар Південного оперативного командування України Наталія Гуменюк повідомила, що російські війська повертаються на раніше затоплені позиції на лівому березі Херсонської області та посилюють обстріл у цьому районі. Південне оперативне командування ЗСУ повідомило, що рівень води у річках Дніпро, Інгулець та Південний Буг продовжує знижуватися.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупанти перекидають армійські частини та з'єднання з Херсонської області на Запорізький та Донецький напрямки.

Вас також може зацікавити:

Українські захисники повідомили про звільнення Новодарівки на Запоріжжі: фото

Бійці ЗСУ звільнили ще одне село на Донеччині: знову майорить прапор України, відео

Плани люблять тишу: в Міноборони заінтригували промовистим "посланням" від Буданова