RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

"Навіщо їм бити по житлових кварталах?" На Черкащині викрили суддю, яка виправдовувала удари РФ: фото

Служба безпеки України, після затримання колаборанта, який готував удар "Кинджалом" по Миколаєву, заарештувала голову Звенигородського районного суду Черкаської області, яка заперечувала збройну агресію Росії та виправдовувала воєнні злочини рашистів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Читайте також: Закликав до геноциду українців: СБУ повідомила про підозру одіозного російського пропагандиста

"У розпорядженні СБУ є записи розмов, де вона не приховує свою проросійську позицію і постійно повторює наратив кремля про війну в Україні. Задокументовано, що суддя підтримувала захоплення Криму та Мелітополя та вихваляла запровадження там "російського законодавства", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що вона виправдовувала воєнні злочини РФ проти цивільних. Наприклад, ракетний удар рашистів по багатоквартирному будинку в Дніпрі в січні цього року вона "оцінила" як "супутні втрати" під час війни.

За даними слідства, раніше жінка була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відправили до Черкаської області, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду. Згодом фігурантка планувала подати у відставку, переїхати до Криму, але отримувати довічну пенсію судді з українського бюджету.

"На підставі зібраних доказів фігурантці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені посадовцем). Під час обшуків у фігурантки виявлено та вилучено іноземну валюту, у тому числі російські рублі, мобільні телефони та комп'ютерну техніку. Їй загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна" , - додали у пресслужбі.


Українська журналістка Марина Данилюк-Єрмолаєва написала, що у травні СБУ затримала ще одну таку суддю - керівницю районного Полтавського суду Ларису Богомолову, яка здавала "на підвал" окупантам своїх проукраїнських колег з Бердянського міського суду.

"СБУ затримала керівницю Звенигородського районного суду Черкаської області Світлану Федорець, яка виправдовувала збройну агресію Росії проти України. На записах жінка називає армію РФ "нашими", а окуповані території "звільненими". Цікаво, що жінка раніше була суддею Якимівського райсуду в Запоріжжі. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відправили до Черкаської області, де призначили спочатку суддею, а потім обрали головою районного суду”, - написала журналістка.

Вона наголосила, що у травні СБУ затримала ще одну таку "подругу" - керівницю районного Полтавського суду Ларису Богомолову. Заповзятлива жінка здала на підвал своїх проукраїнських колег із Бердянського міського суду. А ще здала ФСБ трьох спецпризначенців "Азова", які виходили з окупованого Маріуполя. Згодом Богомолова втекла на Полтавщину, і її у листопаді 2022 року обрали головою суду.

"Дуже цікаво, чому такі судді отримували підвищення в глибокому тилу і за їх обрання головами голосували судді? Хто їх покривав і хто просував? А ще подібні судді кидають тінь на всіх біженців. Бо після таких історій у колективах будуть косо дивитися на людей з окупованих територій", - додала Данилюк-Єрмолаєва.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ затримала коригувальника ракетного удару РФ по піцерії у Краматорську.

Вас також може зацікавити:

"Україну не люблю, а Росію – так": відео скандалу в Херсоні під час видачі гуманітарки

На Закарпатті 3-річна дитина вбила молотком свою молодшу сестру: вирок суду шокував

Якщо цього суддю-вбивцю не покарати, це може підірвати нашу боєздатність – екс-радник голови МВС