RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо цього суддю-вбивцю не покарати, це може підірвати нашу бойову здатність - екс-радник голови МВС

Олексій Тандир не повинен уникнути покарання за вбивство нацгвардійця

Олексій Тандир не повинен уникнути покарання за вбивство нацгвардійця Фото: Державне бюро розслідувань

Суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир насмерть збив нацгвардійця на блокпосту. Він відмовився проходити перевірку на вміст алкоголю у крові та сказав, що за кермом нібито був не він. У загиблого нацгвардійця залишилося троє дітей, батько і брат – на фронті. Аварія сталася після початку комендантської години: коли нацгвардієць вийшов на дорогу встановити загородження, в нього влетіло авто. Зазначається, що суддя мав ознаки сильного спʼяніння, а в автівці були пляшки з алкоголем. За справу вже взялося Державне бюро розслідувань. Своїми думками щодо резонансної аварії поділився колишній радник міністра внутрішніх справ України Валерій Поцелуйко.

- Які ваші думки стосовно цієї ДТП та варіантів розвитку подій?

- Думка дуже проста. Була вбита людина. Він (суддя) не зупинився на блокпосту, порушив закон, вимоги щодо постанови Кабінету міністрів, указу президента. Він має понести покарання, тут іншої думки не може бути. Є вміст алкоголю чи немає.

Читайте: П'яний суддя збив нацгвардійця: ветеран ЗСУ вимагає справедливого покарання

Я дуже сподіваюся, що президент України як гарант Конституції у цьому випадку зробить усе можливе для того, щоб показати іншим, що всі ми рівні перед законом. Якщо так не буде, якщо і далі буде продовжуватися покривання і цей хаос, то буде і далі беззаконня. Тому дуже важливо сьогодні зробити так, як вимагає закон, і показати суспільству, що ми всі рівні перед Конституцією і законом України.

- Але за поведінкою цієї людини зараз все виглядає так, ніби він намагається уникнути покарання. Тобто він хоче безкарності і чомусь впевнений, що має можливість чи право на це претендувати.

- Як сказав один із суддів британського парламенту, якщо зло залишається безкарним, то в світі панує безладдя і хаос. Якщо ми сьогодні боремося за нашу незалежність та існування в європейському середовищі, ми маємо відповідати цим вимогам. Коли як не сьогодні потрібно прирівняти цих привілейованих суддів або інших чиновників, які порушили закон? Йдеться ж не про адміністративне порушення. Він убив нацгвардійця – хлопець молодий, який стояв на блокпосту, ніс службу.

- Так. Розпочалася комендантська година, людина виконувала цілком зрозумілі під час воєнного стану функції.

- Звісно. Ми обговорюємо це в громадянському суспільстві. Всі активісти, всі журналісти сьогодні чекають. Якщо тільки буде якийсь натяк на те, що він уникає покарання, ми будемо порушувати це питання, ми будемо вимагати привести його до відповідальності.

- Київська міська прокуратура повідомляє, що цього суддю хочуть взяти під варту. Нараз це питання вирішується, правоохоронці вже готують документи про повідомлення про підозру. Також готуються документи до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на затримання судді та утримання його під вартою. А Вища рада правосуддя може допомогти цьому судді не потрапити під варту?

- Проблема в тому, що може бути внесена застава, він може вийти на волю, кудись втекти або почати десь тиснути на правоохоронні органи, на слідство тощо. У кожного судді є свої важелі впливу. По-перше, важливо цю людину взяти під варту. По-друге, журналісти і вся громадськість мають вимагати покарання того судді, тому що це не просто черговий випадок помилки чи ще чогось. Якщо не буде верховенства права і закону, то такі випадки є загрозою нашій мобілізації, нашій спроможності, моральному стану всього населення і наших захисників.

Це може підірвати нашу бойову здатність, я серйозно про це кажу. Якщо народ, хлопці, які зараз на передовій, будуть розуміти, що якийсь суддя може уникнути покарання, вбивши його побратима, у таких людей може просто колись увірватися терпець. Ми не зможемо втримати під контролем цю ситуацію. Тож президенту дуже важливо як гаранту Конституції проконтролювати, щоб цей суддя поніс покарання, відповідно до закону.

- Радниця ДБР з питань комунікацій Тетяна Сап'ян в ефірі телемарафону повідомила, що в автомобілі дійсно знайшли пляшку з-під алкоголю. Чи дає це підстави вважати, що ця людина дійсно була у стані спʼяніння під час скоєння ДТП?

- Це не важливо, насправді це не доказ. Якщо він відмовляється пройти обстеження, це в принципі може підтверджувати, що він був у стані алкогольного спʼяніння.

Читайте: Намагалася уникнути покарання: звинувачена в даванні хабара суддя влаштувалася до ЗСУ

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів