RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Сили оборони активно просуваються на півдні і зайняли майже всі панівні висоти у Бахмута: звіт ISW та карти

Збройні сили України змогли змінити баланс сил і зайняли більшість панівних висот в районі Бахмута, і продовжують наступ в Запорізькій області. Водночас, окупаційні війська РФ досягли тактичних успіхів на лінії Куп'янськ-Сватове.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Окупанти пішли у наступ на Харківщині: Сирський озвучив деталі

Обстановка в Луганській та Харківській областях

Російські війська продовжили наступ на лінії Куп'янськ-Сватове і досягли тактичних успіхів у цьому районі. Міноборони РФ стверджує, що російські війська просунулися до 2 км по фронту і до 1,5 км у глибину оборонних порядків ЗСУ на невизначеній ділянці фронту на Куп'янському напрямку. Також росіяни стверджують, що російські війська взяли під контроль Новоселівське (16 км на північний захід від Сватового). Також російські сили просунулися на 3 км на захід від Лимана Першого (11 км на північний захід від Куп'янська) на Куп'янському напрямку. Стверджується, що російські війська зайняли території в Сіньківці (8 км на північний схід від Куп'янська), Куземівки (16 км на північний захід від Сватового) та Кармазинівці (12 км на південний захід від Сватового). Спікер Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що Росія сконцентрувала понад 100 тисяч особового складу вздовж усього кордону Харківської та Луганської областей. Окупанти продовжили обмежені наземні атаки на південний захід від Кремінної та досягли деяких успіхів - російські війська досягли незначного прогресу на північний захід від Діброви (приблизно 8 км на південний захід від Кремінної).

Обстановка на Донбасі

Українські війська продовжили контрнаступальні дії в районі Бахмута і просунулися на північ від Бахмута - на захід від Ягідного (3 км на північний захід від Бахмута). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська зайняли майже всі висоти навколо Бахмута. 18 липня російські війська продовжили наземні атаки в районі Бахмута і досягли успіхів на південь від Бахмуту. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 липня, показують, що російські війська просунулися поблизу Озерянівки (14 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Богданівки (5 км на південний захід від Бахмута), Маньківки (13 км на північний захід від Бахмута), Іванівського (5 км на захід від Бахмута) і на південний захід від Оріхово-Василівки (на північний захід від Бахмута). Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські війська перекидають резерви до Бахмуту, щоб зупинити український наступ, попри те, що Росія зосереджує основні сили на Куп'янському напрямку. Російські контратаки не мали успіху біля Озерянівки та у напрямку Івановського, Григорівки (8 км на північний захід від Бахмута), Оріхово-Василівки та Веселого (20 км на північний схід від Бахмута).

Також окупанти продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк і досягли обмежених успіхів на південно-західній околиці Донецька. Російські війська просунулися на захід у Мар'їнці (на південно-західній околиці міста Донецька). Окупанти взяли під контроль частину території поблизу шахти "Трудівська" на схід від Мар'їнки та просунулися на південь від Красногорівки (на північно-західній околиці міста Донецька). Декілька російських воєнкорів стверджували, що російська бронегрупа прорвала українську оборону в районі шахти "Трудівська", захопила район шахти та просунулась на один кілометр у напрямку Красногорівки. Район шахти "Трудівська" знаходиться приблизно за 2 кілометри від лінії розмежування, яка встановилася після анексії Росією Донбасу в 2014 році.

Обстановка на південному фронті

Українські війська продовжують контрнаступальну операцію в районі на захід від Донецька і на схід від Запоріжжя і досягли успіхів. Генштаб України повідомив, що українські війська провели успішні дії у напрямку Велика Новосілка-Урожайне (до 9 км на південь від Великої Новосілки). Також, українські війська просуваються в районі Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) і здійснили атаки на північ від Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки). Своєю чергою, російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Рівнопілля (8 км на південний захід від Великої Новосілки) і Новодарівки (15 км на південний захід від Великої Новосілки). Українські сили проводили контрнаступну операцію на заході Запорізької області та досягли обмеженого успіху. ЗСУ провели успішні операції в напрямку Мала Токмачка-Новопокровка (9-13 км на південний схід від Оріхова).

У Міноборони Росії стверджували, що російські сили відбили українські атаки поблизу Новоданилівки (6 км на південь від Оріхова), Малих Щербаків (17 км на південний захід від Оріхова) та Степового (22 км на південний захід від Оріхова). Українські сили блокують окупантів на півдні України. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив про вибухи в Мелітополі та Михайлівці (47 км на північний захід від Мелітополя). Також Сили оборони продовжують діяти на східному (лівому) березі Херсонської області та досягли обмежених успіхів у цьому районі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ворог почав наступати і змусив ЗСУ перейти до оборони.

Вас також може зацікавити:

ЗСУ мають успіх у районі Бахмута та на півдні України: звіт та карти ISW

Відмовилися йти на штурм з п'яним командиром: 50 "мобіків" записали відео зі скаргами на гірку долю

"Колискова" для окупантів уже готується: Сирський показав кадри роботи снайперів ЗСУ