RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Росія завдала нових ударів по Україні і масово мобілізує на Донбасі зеків

На п’ятсот двадцять шосту добу повномасштабного російського вторгнення окупаційні війська завдали чергового масованого удару "шахедами" по Україні. При цьому на Донбасі росіяни продовжують мобілізувати ув'язнених.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

Зазначається, що наразі інформація щодо наслідків терористичної атаки на Київ у ніч проти 3 серпня наразі уточнюється. Країна-терорист завдала ударів по Україні дронами-безпілотниками й днем раніше. Тоді українська ППО знищила 23 ударних БпЛА.

Усього протягом доби противник завдав 5 ракетних, 89 авіаційних ударів та здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок цього загинули та постраждали цивільні.

Протягом минулої доби на фронті відбулось 44 бойових зіткнення. У Генштабі наголосили, що ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Волфиного, Степного Сумської області та Козачої Лопані Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, зокрема це Сеньківка, Карповичі, Нововасилівка Чернігівської області; Волфине, Краснопілля, Рожковичі, Стара Гута, Грабовське Сумської області та Тимофіївка, Ветеринарне, Охрімівка, Петропавлівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Іванівки та Кислівки. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Дворічна, Западне, Новомлинськ, Фиголівка, Кіндрашівка, Красне Перше та Куп’янськ Харківської області.

Читайте також: Росія влаштувала нічну масовану атаку "шахедами" на Київ: всі подробиці

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Серебрянки і Спірного - Донецької. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка на Луганщині та Верхньокам’янське, Спірне і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення західніше Курдюмівки, південніше Андріївки та західніше Кліщіївки Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Федорівки, Майського, Дружби та Нью-Йорка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Григорівка, Богданівка, Біла Гора, Часів Яр та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали Новокалинове, Степове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка. Противник здійснив обстріли населених пунктів Красногорівка, Олександропіль, Гостре, Мар’їнка, Парасковіївка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Старомайорського та Макарівки. Здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення західніше Старомайорського та північніше Урожайного. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Вугледар, Водяне, Благодатне, Сторожеве, Рівнопіль і Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Гуляйполя, Малої Токмачки, Новоданилівки та П’ятихаток Запорізької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новодарівка, Білогір’я, Гуляйполе, Залізничне, П’ятихатки та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Одрадокам’янки та Антонівки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Веселе, Дудчани, Дніпровське, Тягинка, Львове, Кізомис та місто Херсон.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Російські окупанти активізують мобілізацію в ув’язнених осіб у зоні окупації. За даними розпорядження так званого “мвс днр”, здійснюються заходи щодо набору до підрозділів внутрішніх військ осіб, які перебувають під виконанням покарання або затримані за злочини легкої або середньої тяжкості. Також зазначено, що отримані особами поранення під час бою не знімають судимості, а особи, які перебували під слідством, зможуть уникнути підозри тільки після демобілізації.

Окремі терористичні угруповання отримали завдання активізувати роботу по боротьбі зі злочинністю та поповнити підрозділи внутрішніх військ на 1000 осіб, залучаючи підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень. Такі дії свідчать про зростання напруженості в регіоні та негативно впливають на безпеку.

Окрім цього, повідомляється про переатестацію колаборантів-поліцейських, які приєдналися до російських сил, яку планують провести після їхньої участі в бойових діях у складі зведених батальйонів внутрішніх військ, що належать до так званого “мвс днр”.

Протягом минулої доби українська авіація оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 - по зенітно-ракетних комплексах окупантів. Також, нашими захисниками було знищено 9 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Протягом останньої доби підрозділи ракетних військ і артилерії здійснили успішний удар по 21 артилерійському засобу на вогневих позиціях противника, а також знищили 1 радіолокаційну станцію, 3 пункти управління, 1 район зосередження озброєння та військової техніки, 2 засоби протиповітряної оборони, 1 район зосередження особового складу та 2 склади боєприпасів противника.

Раніше ми писали, скільки років знадобиться на відновлення Каховської ГЕС.

  • Вас може зацікавити:

Скільки Росія готова воювати проти України: у Німеччині назвали терміни

Десь зазнали дуже відчутних втрат: у лікарнях Маріуполя побільшало поранених окупантів

В окупантів у Криму істерика від нещодавньої "бавовни": військовий озвучив деталі