RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Молився, щоб Бог примирив Україну і Росію: на Закарпатті розгорівся новий церковний скандал, відео

Греко-католицький священник в Ужгороді закликав вірян брататися з росіянами та молитися про примирення "двох прекрасних народів – України та Росії". За його словами, ці країни мають перестати вбивати одне одного та обійнятися.

Про це на своїй Facebook-сторінці написала продюсерка Дарія Сіпігіна, яка стала свідком скандальної проповіді.

Проповідь священника вона почула через гучномовець, проїжджаючи повз Ужгородський катедральний собор.

"Ми дуже просимо, щоб Господь це зробив, це чудо: примирив ці два великі народи — України і Росії. Щоб ці два народи не товкли, не мучили, не знищували, не вбивали один одного. Але щоб ці два прекрасні народи будували царство небесне уже тут, на Землі, і колись разом увійшли до неба, обійнялися і прославили господа цілу вічність на многая і благая літа", – проповідував священник собору Роман Курах.

Продюсерка вирішила зупинитися і ввічливо запитати священника, навіщо він закликає до братання з ворогом. На що той сказав, що українці і росіяни – ледь не братні народи і він може казати, що захоче.

Читайте також: Співали пісні про Москву: в одному із закладів Білої Церкви спалахнув скандал, відео

"Ми, шоковані, вирішили зайти до собору і чемно запитати у пана Кураха, чи нормально благословляти росіян під час війни і закликати обійматися з тими, хто нас вбиває. Пан Курах вважає, що нормально. Він пояснив нам це, миттєво перейшовши на крик і "тикання", – наголосила Дарія.

Священник також сказав, що він благословляє росіян, адже це сказав Ісус. Ба більше – він робитиме це, навіть якщо його брат загине. До слова, рідний брат священника на фронті захищає батьківщину.

Слід зазначити, що інцидент стався у греко-католицькому кафедральному соборі в Ужгороді, який є головним храмом Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ). Варто підкреслити, що ця єпархія не підпорядковується Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ) та її главі Святославу, а напряму підпорядковується Ватикану. Такий стан справ склався через ряд історичних причин.

З моменту отримання Україною незалежності, віряни Мукачівської греко-католицької єпархії виразили бажання об'єднатися зі всією Українською греко-католицькою церквою. Однак існували опоненти з числа католицьких ієрархів угорського та словацького походження, які протистояли цьому процесу об'єднання.

Наразі Мукачівська греко-католицька єпархія утримується від коментарів стосовно зазначеного інциденту.

Раніше ми писали, що на Буковині священники УПЦ МП не давали відспівати загиблого бійця.

  • Вас може зацікавити:

Настав час дій: як побороти московський патріархат в Україні

Це Лавра чи гей-клуб? Колишній студент розповів про сексуальне насильство в УПЦ МП

Побиття військового у церкві у Хмельницькому: що говорять у поліції, УПЦ МП та очевидці