RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Новий скандал в Міноборони: куртки для ЗСУ закупали по завищених цінах, фото

Міноборони закупило куртки для ЗСУ за втричі завищеною ціною. Куртки мали бути камуфляжними, але на кордоні з Україною вони стали "зимовими вітрозахисними" і подорожчали втричі.

Про це йдеться у розслідуванні "Дзеркала тижня".

Читайте також: "Заробили" на тендері величезну суму: чиновникам "Київводоканалу" світить до 12 років тюрми, фото

Повідомляється, що контрактом, укладеним із турецькою фірмою восени 2022 року, куртки мали бути камуфляжними. Але на кордоні з Україною вони стали "зимовими вітрозахисними" та подорожчали втричі, - про це свідчать документи фірми-постачальника "Vector avia hava araçlari".

Військовий одяг, який їхав в Україну, перетинав кордон у Молдові за ціною 27 500 доларів за партію, а в Україну заїхав, згідно з митними даними, вже по 367 500 доларів. Окрім цього, куртки з цієї партії з'явилися на OLX.

В результаті з'ясувалося, що фірма-постачальник насправді не турецька, а належить українцеві Роману Плетньову із Запоріжжя. Компанія ввезла в Україну з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів та 202 тисячі штанів на 13 млн. дол.

Поліція подала в Голосіївський суд Києва клопотання про відкриття спеціального кримінального провадження в рамках вже відкритої справи. Але суд відмовив. У матеріалах справи йдеться, що поставлені українським військовим вітроводозахисні зимові куртки та штани не відповідали технічним умовам, прописаним у договорі: експертиза показала, що їх не можна використовувати за призначенням.

Крім цього, Міноборони втридорога купувало шоломи для бійців: товар, який значився як шолом PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ III, мав нижчий рівень захисту — NIJ 2.

Нагадаємо, раніше ми писали, як чиновники у Києві "пиляють" бюджетні кошти.

Вас може зацікавити:

Київський ліцей виправдався через сковорідку за 700 тисяч гривень: це дуже потрібні речі для дітей

Барабани в укриття за 900 тисяч: мережа вибухнула фотожабами і мемами, чиновники "образилися"

До барабанів і сковорідок: в Дніпровській РВА майже на мільйон гривень в сховища закупили конструктори