RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Укриття по барабану: як чиновники у Києві "пиляють" бюджетні кошти

Абсолютно нахабні ідеї столичних можновладців викликають сміх крізь сльози

Абсолютно нахабні ідеї столичних можновладців викликають сміх крізь сльози Фото:

Головні речі, які необхідно взяти із собою в укриття – це барабан та сковорідка. Без них чекати на ракетні удари російських окупантів неможливо. Так принаймні вважають київські чиновники. Як повідомлялося раніше, Дніпровський район столиці закупив для облаштування укриттів понад 300 барабанів на суму майже в 900 тис. грн. Утім, на цьому чиновники не зупинилися. Докладніше про це читайте у матеріалі "Апострофа".

У ніч на 1 червня Росія завдала чергового ракетного удару по Києву. Хоча сили ППО збили всі "Іскандери", внаслідок падіння уламків загинули троє людей, серед них 9-річна дитина. Сталося це через те, що люди не змогли потрапити до закритого укриття.

Після інциденту президент наказав перевірити всі укриття.

У Києві перевірка тривала до 10 червня. Її результати виявилися невтішними. Комісія встановила, що у вільному доступі виявились лише 44% укриттів. Ще 21% доступні протягом 5 хвилин - зазвичай це чергові точки, що відкривають укриття по тривозі.

А ось відповідно до технічного стану, придатними без суттєвих зауважень виявилося лише 15% укриттів. Ще 50% технічно придатні, але їх потрібно упорядковувати.

Як заявив мер Києва Віталій Кличко, із бюджету міста райдержадміністраціям на облаштування бомбосховищ було виділено 1,2 млрд грн.

Читайте також: Бомбосховища не передбачені: чи можна сховатися під час тривоги у "Київській Венеції"

Щоб перевірити, куди пішли виділені на облаштування укриттів бюджетні кошти, депутати Київради створили тимчасову контрольну комісію.

Після аналізу тендерів у системі Prozorro, виявилося, що Управління освіти Дніпровського району Києва закупило понад 300 барабанів для укриттів "для психологічного розвантаження дітей під час повітряних тривог".

Торги було завершено ще наприкінці квітня. Закуплені барабани з натуральної шкіри по 51 штуці у шести розмірах. Також до них закупили 153 комплекти молоточків. Сума договору складає 882 262,26 гривні.

Утім, виявилося, що барабани на майже 900 тисяч – це лише квіточки. У тому ж Дніпровському районі Києва чиновники вирішили закупити для сховищ дві електричні сковорідки за… 1 200 000 грн. Плюс – овочерізки по 130 тисяч гривень за штуку, а таких куплено 12 одиниць. Для чого? Мабуть, для того ж, що й барабани – щоб "розпиляти" кошти.

Зрозуміло, що такі закупівлі не могли не обурити киян.

"Насправді, це вже не ганьба. Це просто дно, - каже в коментарі "Апострофу" київський активіст і учасник бойових дій Олег Симороз, - Ці чиновники абсолютно нахабні і впевнені у своїй безкарності покидьки. Ці люди розглядають війну, як спосіб заробітку. За цими абсолютно безглуздими покупками стоїть голова Дніпровського району Павло Бабій. Моя позиція проста. Голова району, голова районного управління освіти мають бути не просто звільнені, а й притягнуті до відповідальності".

Варто зазначити, що про Павла Бабія відомо не так багато, оскільки він особа не публічна. Але з його біографії видно, що чиновник він досвідчений і завжди перебував у владній обоймі.

Павло Бабій працював провідним спеціалістом відділу контролю за благоустроєм Солом'янської РДА Києва. Потім заступником начальника відділу контролю за благоустроєм Печерської РДА столиці.

З 26 жовтня 2016 року по 5 грудня 2018 року – Бабій обіймав посаду заступника керівника апарату Печерської РДА і незабаром став в.о. голови Печерської РДА.

І нарешті, Розпорядженням президента Володимира Зеленського від 27 січня 2022 року №14/2022-рп Павла Бабія було тимчасово призначено виконувачем обов'язків Дніпровської районної у Києві державної адміністрації.

"Бабій – це класичний "ларьочник", рєшало, колишній працівник відділу контролю за благоустроєм Печерської та Солом'янської РДА, який є яскравим представником столичного корупційного спруту. У серпні 2022 року пана-"мафовика" навіть медалькою нагородили "За оборону України", - зазначив активіст Олег Симороз.

А ось на думку журналіста проекту "Наші гроші" Юрія Ніколова, барабани – це просто "жовтуха". Є набагато масштабніші схеми витрат бюджетних коштів.

"Я більше "люблю" дивитися на кошториси ремонтів укриттів. Бо ніхто не буде сперечатися, що перед тим, як барабанити по сковорідці у укритті його треба відремонтувати, а вже потім сперечатися про рюшечки та бантики", - зазначив журналіст.

Критично висловився з приводу досить дивних закупівель для укриттів і мер Києва Віталій Кличко, який зняв з себе відповідальність за цей скандал, зазначивши, що голів райдержадміністрацій в столиці наразі призначає не він, а голова держави.

За словами градоначальника, районні адміністрації здійснювали закупівлю барабанів у дитячі садки.

"Гроші районні адміністрації вирішили витратити на закупівлю іграшок у дитячі садки. Місто виділяє кошти на підтримку дошкільних навчальних закладів. Гроші районні адміністрації використовують для купівлі цих барабанів і зараз це притягнули ще до укриття", - сказав Кличко в інтерв'ю "Громадському радіо".

Незважаючи на великий резонанс та обурення киян, ситуацію із закупівлями барабанів, сковорідок та овочерізок для бомбосховищ поки не прокоментували серед "слуг".

"Поки не почнуть серйозно займатися своєю роботою НАБУ та суди, чиновники продовжуватимуть красти з бюджету. Жодна корупційна справа ще не закінчилася посадками. Поки корупціонери почуватимуться привільно, крайніми будуть робити охоронців", - резюмує Олег Симороз.

Читайте: Піар на військових та їхніх дітях: які пільги задумали нардепи

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів