RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Київський ліцей виправдався через сковорідку за 700 тисяч гривень: це дуже потрібні речі для дітей

Художній ліцей "Зміна", розташований у Дніпровському районі Києва, де придатними до використання визнані 65% укриттів, купив минулої осені через онлайн-платформу Prozorro багатофункціональну сковороду вартістю 725,7 тис. грн та пароконвектомат за ціною 474,3 тис. грн.

Про це пише Фокус.

Головний бухгалтер навчального закладу Наталія Ломакіна не бачить нічого поганого в купівлі кухонних девайсів на суму понад мільйон гривень для сховища та щиро здивована, чому взагалі виникли питання щодо необхідності закупівлі обладнання.

Читайте: Це якийсь жах: в мережі показали фото укриттів в Києві

За її словами, для сховищ, які розташовані в будівлях навчальних закладів, є нові вимоги, згідно з якими там нібито мають бути не лише місця для перебування, а й повноцінна зона для приготування їжі.

"Обладнання призначене для готування, щоб годувати дітей, поки вони перебувають у сховищі. Ці девайси гарної якості й не зламаються за місяць-другий. І взагалі — ніхто не запропонував аналог цієї сковорідки за меншу суму. Якби була можливість купити її за 100 тис. грн, ми купили б, але такої пропозиції не надходило. Де всі ці люди, які нас сьогодні критикують, були під час проведення тендеру?", — обурюється бухгалтер ліцею.

У Дніпровській районній адміністрації не чули про цю закупівлю, тож не можуть прокоментувати ситуацію.

Заступник міністра освіти та науки України Андрій Вітренко наголошує, що жодний нормативний документ не передбачає необхідності закупівлі дорогих девайсів для обладнання укриття.

"Слово "укриття" у цих тендерах згадали для того, щоб обійти черговість оплати платежів у казначействі. Адже у пріоритеті, згідно з постановою Кабміну №590, оборонні та інші витрати, пов'язані з безпекою людей, або роботи з відновлення житлового чи нежитлового фонду, пошкодженого внаслідок військових дій. Подібні тендери — відповідальність адміністрації ліцею, управління освіти районної адміністрації та міської влади, яка здійснює створення та облаштування усієї мережі укриттів цивільного захисту населення як у навчальних, медичних закладах, так і у житлових будинках", — коментує Вітренко.

Також, за його словами, гроші на ремонт укриттів було закладено лише у грудні 2022 року й використати їх треба було лише за місяць. Провести ремонтні роботи за такий короткий термін неможливо, утім можна зробити закупівлю якогось обладнання, вказавши "для укриття".

Про закупівлю ліцеєм цього обладнання повідомив депутат Київської міської ради Леонід Ємець, який розповів, що у КМР створили тимчасову контрольну комісію для перевірок укриттів, яка вирішила проаналізувати дані тендерів.

"Перше, на що ми натрапили, — електричні овочерізки за ціною 130 тис. грн кожна. Цей тендер проводили двічі, щоразу купували по 12 штук. Тобто зараз у якомусь укритті Дніпровського району має знаходитися 24 дорогі овочерізки", — розповів Ємець.

Далі, за його словами, депутати натрапили на тендер художнього ліцею. "На відміну від закупівель на загальних підставах, закупівлі для укриттів відбуваються за спрощеною процедурою. Не потрібно проводити великий тендер, відкривати учасників та інше. Відбувається процедура переговорів із закупником, внаслідок чого визначається вартість товару", — продовжує Ємець.

Тепер, пояснює він, депутати мають намір розібратися в ситуації, що склалася та з'ясувати, чи було це цільове використання коштів, та яка взагалі необхідність такої дорогої покупки.

Ємець вважає, що навіть якщо б усі укриття у Києві перебували у ідеальному стані, то ці 1,2 млн грн можна спрямувати на більш важливіші витрати, аніж купівля сковорідки та печі й дивується, що у Дніпровській районній адміністрації нічого не знали про це.

Нагадаємо, що Дніпровський район Києва закупив для облаштування укриттів понад 300 барабанів майже на 900 тис. грн.

Вас може зацікавити:

В Україні перевірили майже 5 тисяч укриттів: названо кількість порушень

Криваві гроші: в Києві чиновники "заробляли" на ремонті укриттів

Найбільше відкритих укриттів виявили у Херсонській області та в Києві, найменше - у Запорізькій і Львівській областях