RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Росія знову завдала удару по Україні "шахедами": що відбувається на передовій та в тилу

На п’ятсот сорок другу добу повномасштабного російського вторгнення окупанти вчергове атакували Україну "шахедами" вночі. Повітряна тривога лунала по всій Україні, дрони рухалися у західному та східному напрямках, а звуки ППО чули на Хмельниччині.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

Так, за інформацією Повітряних сил ЗСУ про небезпеку з повітря українці попередили після півночі, коли БпЛА рухалися з північного сходу у напрямку Черкащини, а потім Кіровоградщини та Київщини. Через пів години чергова група "шахедів", випущених з Курської області перетнула повітряний простір України в районі Сумської області. Безпілотники рухалися у напрямку західних областей. Також повітряні сили ЗСУ попереджали про загрозу застосуванння балістичного озброєння на сході.

Близько 3:40 на Хмельниччині пролунали вибухи, що підтвердив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

"В області чутно вибухи. Віримо в наші сили ППО", - зазначив чиновник.

Відбій по областях оголосили о 5:34.

Зазначається, що додаткова інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Окрім цього, протягом минулої доби противника завдав 3 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах, внаслідок чого були поранені та загинули люди. Також постраждали житлові будинки та цивільна інфраструктура. Всього протягом минулої доби відбулось 36 бойових зіткнень.

У Генштабі наголосили, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Читайте також: Відновленню не підлягає: в МВС озвучили невтішні прогнози щодо Каховської ГЕС

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Червоної Зорі та Ветеринарного Харківської області. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Грем’яч Чернігівської області; Середина-Буда, Рожковичі, Водолаги Сумської області та Стрілеча, Вовчанськ, Красний Яр, Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківки Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах Курилівки, Кислівки та Глушківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали такі населені пункти: Кам'янка, Красне Перше, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали близько 15 населених пунктів, зокрема, Невське, Кремінна, Білогорівка Луганської області та Торське, Свято-Покровське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах східніше Білої Гори та Торецька Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Бахмут, Біла Гора, Диліївка, Плещіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинова та Авдіїви Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новокалинове, Тоненьке, Сєверне, Невельське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Красногорівки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Гостре, Мар'їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Антонівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Старомайорська. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Благодатне, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Роботине Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Затишшя, Новоандріївка, Степове, П'ятихатки, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Михайлівка, Антонівка, Херсон, Дніпровське Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Українські війська продовжують наступальні операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, зміцнюючи свої позиції на досягнутих рубежах і проводячи дії з метою придушення противника в контрбатарейній сфері.

Протягом доби авіація сил оборони здійснила 10 ударів по зонах концентрації ворожого особового складу, військової техніки та озброєння, а також завдала удару проти ворожого зенітно-ракетного комплексу.

Підрозділи ракетних військ та артилерії також активно діяли у минулу добу: вони завдали ударів по 2 зонах, де зосереджений особовий склад противника, техніка та озброєння. Додатково, було нейтралізовано 4 артилерійські засоби на їх вогневих позиціях, а також зруйновано 2 пункти управління та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

Раніше ми писали, що Зеленський анонсував "потужні речі" для України.

  • Вас може зацікавити:

Мінус 5 одиниць техніки за шість годин бою: ЗСУ показали кадри "роботи" дронів під Бахмутом

Успіхів не мають, але несуть великі втрати: голова Сєверодонецької РДА про невдалі штурми окупантів

Історичне рішення щодо F-16: ЗСУ отримають особливі літаки і підготовлених пілотів