RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

ЗСУ продовжують контрнаступ в Бахмуті і висадку десанта на Херсонщині: свіжі карти боїв

На п’ятсот сімдесят п’яту добу повномасштабного російського вторгнення українська війська просуваються поблизу Роботиного та Вербового, попри те, що в цілому темпи боїв у цьому регіоні знизилися. Окрім цього, продовжуються операції з висадки десанту на лівий берег Дніпра на Херсонщині.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

З 20 вересня російські збройні сили розпочали активні військові дії на периметрі, що охоплює міста Куп'янськ та Сватове. Проте на даний момент інформація про їхній наступ залишається непідтвердженою. Російський військовий блогер розповідав, що війська РФ вдало продовжують рухатися у напрямку Новоєгорівки (розташованої за 16 кілометрів на південний захід від Сватового) та успішно контролюють важливі з точки зору операційного плану висоти поблизу цього населеного пункту.

Проте (ISW) не має підтвердження цієї інформації. Російський військовий блогер стверджував, що російські сили відбулися неуспішними нападами біля Петропавлівки (розташованої за 7 кілометрів на схід від Куп'янська) і Синьківки (розташованої за 8 кілометрів на північний схід від Куп'янська).

20 вересня капітан Ілля Євлаш, представник Східного угруповання Збройних сил України, повідомив, що протягом останнього тижня російські війська нечасто влаштовували штурми на напрямку Куп’янськ-Лиман. Він також відзначив, що на цьому напрямку перебуває близько 110 тисяч російських військових, включаючи передову, тилову і допоміжну кадрову групу, та це свідчить про зростаючий тиск з боку російських сил на українські збройні формування, особливо на лінії фронту Куп’янськ-Сватове-Кремінна.

В додаток до цього, на відеозаписах, опублікованих 20 вересня, здається видно артилерійські підрозділи 25-ї окремої мотострілецької бригади російських Збройних сил (яка входить до складу 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу), які діють на напрямку Куп'янська, а також підрозділи 228-го мотострілецького полку російської 90-ї гвардійської танкової дивізії, які знаходяться поблизу Кремінної.

Варто зазначити, що Міністерство оборони Російської Федерації стверджувало, що російські війська відбили атаки українських сил поблизу Діброви, яка розташована за 7 кілометрів на південний захід від Кремінної.

Читайте також: Росія вранці атакувала Київ, Харків та захід країни: які райони постраждали

Донбас

Українські збройні сили продовжували активні наступальні дії у місті Бахмут, проте 20 вересня не було підтверджено нових територіальних досягнень. Генеральний штаб України повідомив, що українські війська активно ведуть наступ на позиції російських сил на південний захід від Бахмута та зміцнюють свої нові оборонні лінії.

Міністерство оборони Великої Британії оцінило ситуацію так, що українські війська забезпечили безпеку у селищі Кліщіївка (що розташоване за 7 кілометрів на південний захід від Бахмута) та Андріївці (10 кілометрів на південний захід від Бахмута). Проте російські сили все ще контролюють залізничну лінію, яка проходить між Кліщіївкою та автошосе T0513 на схід від цього населеного пункту. Окрім цього, нещодавнє передислокування російських сил VDV з району Бахмута до Запорізької області могло послабити російську оборону навколо Бахмута.

Російські війська продовжували виконувати контратаки проти українських позицій на північному та південному фланзі міста Бахмут, однак 20 вересня не досягли успіху у просуванні. За інформацією Генштабу України, українські війська відбили контратаки російських сил на північний схід від Андріївки, поблизу Ягідного на північ від Бахмута, і на заході від Зайцевого

Також пов’язаний із Кремлем військовий блогер стверджував, що російські війська безуспішно виконували контратаки неподалік від Андріївки та Кліщіївки. Російські джерела вказували на наявність бойових дій поблизу Кліщіївки, і станом на 20 вересня окремі ділянки цього населеного пункту залишалися під питанням.

Згідно з інформацією російських джерел, російські війська виконали обмежений наступ на лінії Авдіївка-Донецьк. За повідомленням російського військового блогера, підрозділи батальйону "Югра", які складалися з мобілізованих в Ханти-Мансійському окрузі, прийняли невизначені українські позиції на напрямку Донецька та ведуть жорсткі бої з метою просування на відстань від 100 до 300 метрів.

Генштаб України, своєю чергою, повідомив, що російські війська продовжували безуспішно атакувати українські позиції в районі Мар’їнки, розташованій на заході від Донецька.

Південь

20 вересня російський військовий блогер опублікував відеозаписи, на яких стверджується, що на Вугледарському напрямку діють підрозділи 14-ї гвардійської бригади спецназу Російської Федерації.

Варто відзначити, що 20 вересня українські сили продовжували наступ на прикордонні райони Донецько-Запорізької області, але на той момент не було ніяких офіційних підтверджень або повідомлень про вдачу цих наступань. Міністерство оборони Російської Федерації стверджувало, що підрозділи російського Східного угруповання військ відбили атаку з боку українських сил у напрямку Приютного (розташованого за 16 кілометрів на південний захід від Великої Новосілки) і зупинили дії української диверсійно-розвідувальної групи в районі Новодонецького (розташованого за 12 кілометрів на південний схід від Великої Новосілки).

Російський військовий блогер повідомляв, що невеликі групи українських військ провели безуспішні атаки на північ від Приютного та в районі Старомайорського (що розташоване за 9 кілометрів на південь від Великої Новосілки) і були вимушені відступити під вогнем російської артилерії.

Інший російський військовий блогер стверджував, що українські війська покинули околиці Старомайорського. Ще один російський військовий блогер 19 вересня повідомив, що українські сили проводять перегрупування в районі кордону Донецько-Запорізької області.

20 вересня Генштаб України повідомив, що українські війська продовжують оборону, і в результаті цього російські сили понесли втрати в особовому складі та техніці на Шахтарському оперативному напрямку, імовірно, в районі кордону Донецько-Запорізької області.

Також 20 вересня українські війська продовжували наступальні дії в західній частині Запорізької області, але на той момент не було жодних офіційних заяв або підтверджень щодо наступів. Генштаб України стверджував, що українські війська активно продовжують наступальні дії та завдали значних втрат російським військам в особовому складі та техніці на напрямку Мелітополь (на заході Запорізької області).

Російські джерела, включаючи Міністерство оборони РФ, повідомляли, що українські сили здійснили неуспішні атаки поблизу Роботиного (розташованого за 12 кілометрів на південь від Оріхова) та Вербового (18 кілометрів на південний схід від Оріхова), а також в напрямку Новопрокопівки (16 кілометрів на південь від Оріхова) та Копані (12 кілометрів на південний захід від Оріхова).

Російський військовий блогер заявив, що на західній околиці Вербового відбулася зустріч російських і українських військ. Інший російський військовий блогер стверджував, що українські сили атакували поблизу Роботиного в ніч з 19 на 20 вересня.

Повідомляється, що російські та українські сили продовжують діяти на островах у дельті річки Дніпро в Херсонській області.

Повідомляється, що 20 вересня українські війська завдали удару по російському командному пункту, який розташований поблизу Верхньосадового (15 кілометрів на північний схід від Севастополя) в окупованому Криму. Український центр стратегічних комунікацій (UA StratCom) повідомив про успішний удар українських військ по командному пункту російського Чорноморського флоту поблизу Верхньосадового, але не надав подробиць щодо використаної зброї.

Пов'язаний з Кремлем російський військовий блогер стверджував, що українська авіація використала вісім ракет Storm Shadow над Кримом і російська ППО збила п'ять з них. Він також стверджував, що три українських ракети Storm Shadow "впали" біля Верхньосадового. Окупаційний губернатор Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що під час ракетних ударів українські війська також запустили невстановлену кількість безпілотників.

Раніше ми писали, що в Криму вночі було дуже гучно.

  • Вас може зацікавити:

Перша в сезоні атака на енергетику: всі подробиці удару по Києву 21 вересня - відео

Під Києвом ракета влучила в завод Pepsi: фото

Ранковий удар по Черкасах: фото і відео руйнувань в центрі міста