RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Голодомор 2.0: Росію підозрюють у плануванні жахливого злочину

Починаючи з 24 лютого 2022 року, Росія навмисне намагалася влаштувати геноцид і масовий голод в Україні, використовуючи його як зброю в агресії. Це відбувалося в три етапи, коли українські міста були в оточенні та постачання продовольства було припинено.

Про це пише The Guardian.

Читайте також: Країна-сусід України визнала Голодомор геноцидом: що відомо

Повідомляється, що юристи Global Rights Compliance у співпраці з Офісом генерального прокурора України готуються подати позов до Міжнародного кримінального суду (МКС). Таким чином, це буде перший у своєму роді судовий розгляд, який може звинуватити в геноциді російського президента Володимира Путіна.

Серед задокументованих інцидентів - загибель 20 мирних жителів у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські ракети вибухнули біля супермаркету, де українці стояли у черзі за хлібом. Також відмічено період блокади Маріуполя російською армією, коли до міста припинили постачання продовольства, а коридори з гуманітарною допомогою розстрілювали чи бомбили. Через це зневірені та голодні місцеві жителі не могли втекти з міста.

За словами правозахисників, другий етап включав знищення запасів продовольства та води, а також джерел енергії по всій Україні, які вважаються об'єктами, необхідні для виживання цивільного населення. Зокрема, Миколаїв на півдні залишився без питної води з початку конфлікту після того, як російські війська захопили насосну станцію, яка її постачала. Городяни, що залишилися вдома, змушені були покладатися на щоденне підвезення води, щоб вони могли безпечно жити.

Третій етап - це спроби Росії зупинити чи обмежити експорт українських харчових продуктів. Тут йдеться насамперед про атаки на зернові об'єкти на Дунаї. Юристи нагадали, що наприкінці липня та на початку серпня було знищено 270 тисяч тонн зерна.

Документ планують подати відповідно до статті 15 Римського статуту, що дозволяє третім особам надсилати інформацію про можливі воєнні злочини прокурору МКС. Рішення про продовження справи прийматиме прокурор у Гаазі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вже 35 країн офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Вас також може зацікавити:

Є багато питань: в ООН зробили скандальну заяву з геноциду в Україні

Зеленський ветував виділення 573 млн на завершення Музею Голодомору

Подолати його неможливо: нардеп оцінив вето Зеленського на кошти музею Голодомору та показав документ