RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Маячня для дяді Вови: чому Росія змінила тактику у справі про геноцид

Росія вирішила всіх собак повісити на Україну

Росія вирішила всіх собак повісити на Україну Росія вирішила з геноцидом усіх переграти Фото:

У Гаазі (Нідерланди) тривають слухання в особливій справі - Україна та ще 32 держави спільно звинувачують Російську Федерацію у порушенні Конвенції про заборону геноциду. Цей спільний позов, в якому Київ вже виграв перший етап, розглядає Міжнародний суд ООН. Процес проходитиме у два раунди: Росія виступала 18 вересня та буде 25 вересня, а Україна 19 та 27 вересня. Як один з доказів геноциду українська влада називає насильницьке вивезення дітей з окупованих регіонів держави. Чого очікувати від цього процесу, як Росія буде захищатися і яку роль на процесі відіграють незаконно вивезені до РФ українські діти - в етері Апостроф TV розповів експерт "Бюро аналізу і політики" Віктор Бобиренко.

Геноцид проти дітей Донбасу

З чим росіяни приїхали на суд? Вони приїхали, щоб звинуватити нас в геноциді. Є така російська приказка "Клин клином вышибают". І щоб не звинуватили їх, вони звинувачують нас, що саме Україна 8 років “бамбила Данбасс”. Кремль, виходячи з так званої субєктності так званих днр та лнр, вважає, що частина підконтрольних Україні міст Донбасу - Маріуполь, Костянтинівка, Слов'янськ тощо - це днр. І, з точки зору росіян, саме ці міста перебувають "під українською окупацією". На суді вони будуть подавати приклади того, що саме в цих "окупованих містах" з дітьми поводяться погано та цих дітей ображали. От цим прикривають свої злочини по вивезенню українських дітей до росії.

Читайте: В ООН не побачили доказів для визнання геноциду в Україні: звіт комісії

Російський омбудсмен Львова-Бєлова, якій висунули звинувачення у викраденні дітей, вона ж "усиновила" підлітка з Маріуполя, мотивуючи це тим "куда их оставлять украинцам" та "мы же заботимся о детях". Тобто вони виставляють на противагу нашій позиції у суді типу турботу про дітей: мовляв, Україна не опікувалася дітьми, а ми турбуємося та опікуємося цими дітьми, тому на підставі цього ми їх вивезли до себе в росію.

Виправдання через агентів Кремля

Якщо ж говорити взагалі про геноцид та тактику рф, то вони і далі будуть виставляти, що це саме Україна вчиняла геноцид. Спочатку їхня тактика була не брати участь в цьому суді, тому що "Захід підлий, підступний і Захід все одно нас засудить". Але тепер вони вирішили діяти інакше. Бо ж на Заході багато їхніх "консерв" - так звані блогери, науковці, політики, журналісти, які будуть розповідати, що "не все так однозначно", "давайте послушаем другую сторону" тощо. І тим впливати на інформаційне поле.

Читайте: Росія вивезла з України понад 700 тисяч дітей: реакція українського омбудсмена

Проте публічні заяви очільників росії нам на руку. На початку широкомасштабного вторгнення путін та Лавров заявляли про те, що вони починають "специальную военную операцию по денацификации", у них спитають а що ви вважаєте "денацифікацією"? На що у росіян не буде відповіді, а буде тільки юридична казуїстика.

Таким чинов, участь у суді росії потрібна, щоб показати світу, що у них є власна версія подій - це Україна "бомбила Донбасс", що це Україна "займалася геноцидом донбасского народа". Хоча знову виникнуть до них питання: а хто такі донбасці, що це за народ? Де цей народ офіційно зареєстрований?! Але росія все одно буде говорити, що геноцид вчиняла саме Україна, щоб потім просувати власні наративи на Заході через власні "консерви". Ми пам'ятаємо історію про "распятого русского мальчика". І вони можуть вкинути в інформаційний простір ще таких історій хоч 25 штук.

І другий момент, чому росіяни вирішили бути в суді - це орієнтація на внутрішнього споживача. Кремль покаже росіянам, умовному дяді Вові із Тамбова, що ми начебто приїхали за правосуддям, але тут, в Гаазі, цього правосуддя немає. І більшість росіян, слухатимуть цю маячну, і будуть кивати головами, що "правда, на Заході правосуддя нема".

Примітка. Київ подав позов до Міжнародного суду ООН 26 лютого 2022 року. Країна-агресорка на попередніх слуханнях ігнорувала процес. Але цього разу вирішила надіслати делегацію юристів до Гааги, щоб захищатися від звинувачень. Українські юристи підготували позов на основі Конвенції про заборону геноциду, яка дозволяє судити державу навіть без її згоди. Але головна креативність позову полягала в тому, що Україна не звинуватила РФ у геноциді як такому. Це доведення дуже складне. Річ у тім, що російські посадовці, намагаючись виправдатись у агресії, публічно звинувачували в геноциді саме Україну. Тож Київ попросив суд ООН визнати, що Україна не вчиняла геноцид на Донбасі, що Кремль зловживає Конвенцією щодо геноциду для виправдання своїх дій.

Читайте: Вже 35 країн визнали Голодомор геноцидом: повний список

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами