RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

ЗСУ відкинули росіян в районі Оріхова: нові карти бойових дій

На п’ятсот дев’яносто першу добу повномасштабного російського вторгнення українські бійці просувають лінію фронту ближче до Вербового, у той час, як росіяни намагалися атакувати Роботине і втратили техніку та живу силу.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

За словами речника Східного угруповання військ України капітана Іллі Євлаша російські війська відновили бойові дії на напрямку Куп’янськ-Лиман.

Російські військові блогери повідомили, що сили РФ розпочали наступ у районі Синьківки, розташованій за 8 кілометрів на північний схід від Куп'янська. Водночас вони виконували контратаки на невизначених ділянках фронту у Сватівському напрямку. За повідомленнями, російські війська активно обстрілювали трасу N26, яка з'єднує Шевченкове і Куп'янськ.

Один з військових блогерів описав у своєму видаленому дописі наступ російських сил на Куп'янськ як "масштабний". Інші "воєнкори" повідомили, що російські війська перемістилися на північний схід від Куп'янська. Російський агрегатор новин також повідомив про просування російських військ близько до Кислівки, яка розташована за 20 кілометрів на південний схід від Куп'янська, і про успішну атаку поблизу Макіївки, яка знаходиться за 22 кілометри на північний захід від Кремінної, 5 жовтня.

6 жовтня, російський військовий блогер повідомив про атаку російських сил поблизу Торського, розташованого за 15 кілометрів на захід від Кремінної, і Макіївки. Проте він не надав деталей щодо результатів цих бойових дій. За повідомленнями Генштабу України, російські війська не змогли досягти успіху в атаках поблизу Синьківки, Іванівки (20 км на південний схід від Куп’янська) та Макіївки.

Міністерство оборони Росії повідомило, що 6 жовтня українські війська проводили неефективні наступальні операції поблизу Кремінної. За російським Міноборони, українські сили намагалися, але не змогли відновити свої позиції в районі Ямполівки (17 км на захід від Кремінної), Діброви (7 км на південний захід від Кремінної) і Кузьминого (3 км на південний захід від Кремінної). Також було відзначено, що протягом минулого тижня українські сили спробували провести чотири неуспішні атаки на напрямку Куп'янська.

Читайте також: Знищено багато окупантів і військової техніки: оновлена статистика втрат армії РФ

Донбас

Українські війська продовжували наступати на напрямку Бахмута, і за повідомленнями, 6 жовтня, вони просунулися на південь від самого Бахмута. За інформацією Українського Генштабу, українські війська досягли успіху в районі селища Андріївка, розташованого за 8 кілометрів на південний захід від Бахмута.

6 жовтня російські війська спробували провести контратаки неподалік від Бахмута, проте ці атаки завершилися безуспішно. Капітан Ілля Євлаш, речник Генерального штабу України та Східної групи військ ЗСУ, повідомив, що російські війська намагалися, але не змогли повернути втрачені позиції на схід від селища Диліївка, яке розташоване за 15 кілометрів на південний захід від Бахмута, а також на південь від Андріївки та біля селища Кліщіївка.

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська провели контратаки поблизу Андріївки, Кліщіївки та Григорівки, розташованої за 7 кілометрів на північний захід від Бахмута. Проте він не надав інформації про результати цих атак. Російські джерела, включаючи Міністерство оборони РФ, опублікували кадри, на яких показано, як 98-а гвардійська повітряно-десантна (ВДВ) дивізія обстрілює українські позиції на напрямку Бахмута.

Міноборони РФ повідомило, що 6 жовтня українські війська виконали обмежені наземні удари вздовж лінії від Авдіївки до Донецька. Кілька російських джерел поширили відеозаписи, на яких, за їхніми звітами, можна побачити групу приблизно з 17 українських військових, які, ймовірно, опинилися в полоні поблизу Мар'їнки на південно-західних околицях Донецька.

Також 6 жовтня російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії від Авдіївки до Донецька, проте їхній прогрес був незначним. Геолокаційні дані, опубліковані 5 жовтня, вказують на розташування російських військових позицій на південь від Авдіївки біля траси E50, яка проходить вздовж околиць Донецька.

За повідомленням Генштабу України, російські війська безуспішно обстрілювали населені пункти Авдіївку, Мар'їнку і Новомихайлівку. Російський військовий блогер стверджував, що російські війська продовжували наступ в Мар'їнці, відновили наступ на Красногорівку та Сіверне (обидва на північно-західній околиці Донецька) і намагалися наступати на південних підступах до Авдіївки.

Південь

Шостого жовтня українські війська продовжували обмежені наступальні операції в районі кордону Донецько-Запорізької області, проте не здійснювали просування вперед. За інформацією російських джерел, російські сили успішно відбили українську атаку біля населеного пункту Приютне (розташованого за 16 кілометрів на південний захід від Великої Новосілки).

Того ж дня російські війська провели ряд контратак в районі кордону Донецько-Запорізької області. Проте ці дії не призвели до досягнення жодних підтверджених або заявлених успіхів. За інформацією російських джерел, контратаки відбулися на північ і північний схід від населених пунктів Рівнопілля (розташованого за 8 кілометрів на південний захід від Великої Новосілки) і Новомайорського (розташованого за 18 кілометрів на південний схід від Великої Новосілки).

Деякі російські військові блогери визначили ці атаки як спроби російських військ взяти ініціативу в цьому районі і змусити українські сили реагувати на російські напади. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські атаки на північ від Приютного, а також близько до населених пунктів Старомайорське (розташованого на 9 км на південний захід від Великої Новосілки) і Золота Нива (розташованого на 12 км на південний схід від Великої Новосілки).

Український військовий спостерігач припустив, що проблеми з комунікацією між штабами 5-ї загальновійськової армії (ОБС) і 36-ї ООС (обидва входять до Східного військового округу) на південь і південний схід від Великої Новосілки можуть погіршувати нездатність російських військ досягти успішних результатів під час локальних контратак в цьому районі.

6 жовтня російські війська продовжували обмежені та неуспішні контратаки на заході Запорізької області. Один з російських військових блогерів повідомив про атаку російських військ на українські позиції в західному Роботиному.

Інший російський військовий блогер стверджував, що 291-й мотострілецький полк (який є частиною 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу) впродовж останніх трьох днів періодично відбивав українські атаки під час оборони на лінії Копані-Роботине.

Російський агрегатор новин повідомив, що 5 жовтня російські війська здійснили контрудар з боку Вербового.

Раніше ми публікували відео розповідей мешканців Грози про загиблих родичів і сусідів.

  • Вас може зацікавити:

Українських пілотів вже навчають літати на F-16: фото з "Привидом Києва"

Нічний удар по житловому району Чорноморська: місцевий мешканець показав фото

Ізраїль зазнав масованого ракетного удару - почалась нова фаза війни з ХАМАС: фото і відео